Kategoriarkiv: Ranya

Ranya har troligtvis tagit en OS-kvotplats på 1500 meter

Ranya hade läst på sina motståndare i kvalet väl och loppet gestaltade sig också exakt så som Ranya hade planerat det. Hon tog täten från start och visste att den offensiva ungerskan snart skulle komma upp och hjälpa till med farthållningen. Ranya gjorde heller inga större försök att försvara sig mot amerikanskan när denna körde om två varv senare. Detta var exakt denna position hon ville ha i loppet. De två framför stod för farthållningen som var så pass hög att de i sammandraget farligare åkarna inte hade en chans att komma förbi. Ranya slutade trea i sitt lopp och hade dessutom sparat en hel del krafter inför den så viktiga kvartsfinalen.

I kvartsfinalen låg Ranya med i klungan men tappade tyvärr lite kontakt när ryskan körde om med tre varv kvar. Loppet var det mest jämna av kvartsfinalerna och Ranya var trots den tappade kontakten och en sjätteplats i mål bara sex tiondelar från en plats i semifinalen.

Ranya kommer bli 32:a på distansen trots att den ännu inte är färdigkörd. Det resultatet tillsammans med 33:e platsen förra helgen ger en total 33:e plats på distansen. Det är 36 åkare som ska kvalificera sig men det finns dock även en regel som säger att det max får vara 60 damer som får starta på OS totalt och av den anledningen måste alla distanser inväntas inklusive stafetterna innan det är helt klart.

Senare under dagen kördes även 500 meter men eftersom Ranya anser att hon har större chans att ta en plats på 1000 meter så strök hon sig för att satsa allt på 1000 istället. Eftersom förra helgens 1000 meterslopp var en missräkning måste Ranya i morgon vara topp 20 för att kunna ta en plats även på denna distans. Hon har lyckats med detta tidigare och vi håller tummarna att hon ska lyckas igen.

Coach kommenterar: Mycket bra åkning idag på 1500m av Ranya. I kvartsfinalen så ville vi inte ta några risker då en ev DQ skulle innebära att vi tappade kvalplatsen. Ranya låg bra med i kvartsfinalen och det är små marginaler (7-tiondelar) som avgör i slutändan.

På 500m förra veckan så sträckte Ranya ljumsken vilket påverkade förra veckans 1000m. Så idag har vi bestämt oss för att köra på allt inför morgondagens 1000m. Många lag som har flera åkare byter åkare mellan 1500m och 500m. Det är för tufft att åka 4 lopp på 10 timmar under en dag. Det är ytterligare en anledning till att Ranya DNS på 500m.

Nu blir det massage, isbad, middag och vila inför morgondagen.
Ranya kommer att köra 1000m ca 19.00 svensk tid.

VC 4 Marquette

Den 12 november startar den fjärde världscuptävlingen i Short Track för säsongen. Tävlingen är en av två kvaltävlingar där de internationella kvalplatserna skall fördelas mellan 300 åkare och 34 länder. Förra helgens kvaltävling i Montreal kommer att räknas tillsammans med denna helgens kvaltävling och avgöra de olika kvotplatserna till OS i Vancouver 2010. Det är upplagt för fyra spännande tävlingsdagar.
 
Ranya Ezzi från Malmö har inför denna kvaltävling skapat en kvotplats för Sverige på distansen 1500m. Det behövs en placering bland de ca 33 bästa idag för att behålla denna kvotplats. Dessa tävlingar avgörs svensk tid ca 18.00 och går att följa live via ISU:s hemsida.
 
På 500m och 1000m behöver Ranya vara minst topp 20 under helgens tävling för att skapa kvotplats på dessa distanser. Samtliga kval avgörs under torsdagen och fredagen. Finalerna avgörs under lördagen och söndagen och går att följa live på video på ISU:s hemsida. Passa på att se short track när det är som bäst.

Från Marquette

Då var det dags igen! Vi kom med flyg från Montreal via Detroit till Marquette i måndags vid lunchtid. Det har blivit 3 ispass här och imorgon börjar den andra och sista kvaltävlingen till OS i Vancouver.

Många lag blev av med sitt bagage på vägen in till Marquette. De sista åkarna fick sitt bagage i morse. Vi hade tur (och var välplanerade), skenor i flera väskor osv, så Ranya fick sina skenor och kunde träna redan i måndags. Ranya har tränat på bra i veckan och vi har snabba varvtider med oss in till tävlingen imorgon.

Du kan följa tävlingen live via denna sida.

Lovande kvalstart

På gårdagens 100om blev Ranya utslagen i första omgången. Nu väntar vila och träning inför nästa deltävling i Marquette den 12-15 november.

De åkare som kvalat vidare forsätter idag och imorgon med finaler på samtliga distanser. Dessa lopp går att följa live på video via ISU:s hemsida.  Ta tillfället och se short track när det är som bäst.

Just nu är det ”halvtid” i kvalet och Sverige har en kvalplats på distansen 1500m. Men mycket kan hända och allt är öppet inför nästa helg i Montreal.

Vidare till kvartsfinal

Bra taktisk åkning idag av Ranya ledde till en 3:e plats i heaten och avancemang till kvartsfinlen . Ranya tog kommando tidigt i loppen. Då det var 6 varv kvar låg hon på en tredje plats med Inna Simonova (KAZ) och Katalin Kristo (ROU) bakom sig. Det var tätt mellan tjejerna och Inna Simonova fösökte gå om Ranya på insidan två, tre gånger. Men Ranya täckte bra och åkte som tredje tjej över mållinjen.

I kvartsfnalen fick Ranya en tuff lottning och kom på en 6:e plats vilket resulterade i en 33:e plats på distansen.

På 500m knep Ranya från 3:e startpositionen en  2:a plats in i första kurvan bakom Sarah Lindsawy (GBR). Hon höll rygg bra genom första kurvan men blev sen omkörd av Xinyoe Wang (HKG). Men Ranya kunde sen hålla undan för bulgariskan Gergana Patsova och kom i mål på tredje plats. Hennes tid räckte till för vidare avancemang.

I andra omgången på 500m märktes det att det varit en lång dag och Ranya slutade på en fjärde plats (efter 9 timmar tävlande).

Totalt startade 60 damer och Ranya är rankad på 33:e plats på 1500m och på 44:e plats på 500m. Imorgon (läs fredag) avgörs kvalet på 1000m.

Från Montreal

Det närmar sig tävlingsdags och nu väntar vi med spänning på morgondagens lottning. Ranya kommer att åka samtliga distanser, 500m, 1000m och 1500m. De nationer som har flera åkare kommer att starta med olika åkare på de olika distanserna. Det gör att det är svårt att räkna ut lottningen i förväg.

Träningen här har gått bra och vi är friska och krya. Vi tävlar (som vanligt) i Aréna Maurice-Richard som ligger intill OS-arenan (där OS avgjordes 1976). Det skall vara 36 länder representerade här och totalt över 300 åkare. 120 åkare kommer att få en plats till OS i Vancouver.

Så hur går då kvalet till? -Ja, inte så lätt. Men några principer som gäller är: Det är totalt 120platser, 60 damplatser och 60 herrplatser. Det skall kvalas in 8 stafettlag med 5 åkare/nation vilket är 40 platser. Detta medför att det är 20 platser kvar för åkare som inte har kvalat med stafettlag. 32 åkare skall starta på OS på 500m och på 1000m och 36 åkare på 1500m. OS-kvalet denna helgen kommer att räknas ihop med OS-kvalet nästa helg i Marquette. De bästa åkarna på de olika distanserna kommer sedan att kvala tills den maximala kvotplatsen är fylld. Om du vill läsa mer om hur kvalet går till så kolla in denna länk: Communication 1558.

Program för OS-kvalet
Torsdag: 1500m och 500m kval
Fredag: 1000m och stafett kval
Lördag: 1500m och 500m finaler
Söndag 1000m och stafett finaler

Tävlingarna går att följa live via denna länk. Länk till Ranyas blogg och länk till Svenska Skridskoförbundet. Länk till dagens artikel om Ranya i Sydsvenskan.

Rapport från Calgary

Sen i onsdags har jag (Linda) varit på plats i Calgary tillsammans med Ranya och kört de  sista passen innan dagens avfärd till Montreal.  Träningen har gått bra och vi ser fram emot tävlingen.

Vi har precis anlänt till Montreal och första isträningen är imorgon, läs söndag. Det är anmält över 300 åkare från 36 länder till OS-kvalet som startar på torsdag.

Ranya slipar formen

I morgon börjar tävlingen Oktoberfest i Calgary och givetvis är Ranya med för att slipa formen inför OS kvalet. Tävlingen har en lång tradition och de flesta i världseliten har åkt den någon gång. För de flesta är det en lättsam träningstävling där man samtidigt får åka heat mot åkare av världsklass. Tyvärr är resultatuppdateringen ganska dålig i Calgary men vi rapporterar så fort vi vet hur det gick.

Ranya vidare…

Idag gick det bättre på 1000m. Ranya tog kommandot direkt från startlinjen på 1000m och drog igång loppet. Hon svarade bra då omkörningarna kom i loppet och kom på en 3:e plats i heatet och gick därmed vidare på tid. I andra omgången körde Ranya också mycket taktiskt bra och offensivt. Låg tvåa då det var två varv kvar men lyckades inte hålla undan i slutet av loppet. Offensiv och taktiskt bra åkning.