Herrar 1000 m

Martins tips och kommentarer om herrarnas 1000 meter.

Herrarna har redan kört sin första omgång och endast 16 åkare återstår. 1000 meter är den första distansen som blev officiell OS-distans för herrarna. Första gången den kördes var 1992 då koreanen Kim Ki-Hoon revolutionerade sporten med en helt ny teknik som ligger till grund för hur åkarna kör idag.

Länk till tävlingen hittar ni här och där kan ni även notera Frederik Blackburn som tog silver. Han är huvudtränare idag för kanadensiska laget.
https://www.youtube.com/watch?v=MninwSMGoVA

Efter Albertville har distansen körts ytterligare sex gånger och har med endast ett undantag vunnits av koreaner. Undantaget är givetvis loppet som alla minns med en viss Steven Bradbury som vinnare. (Victor An körde visserligen för Ryssland 2014 när han vann i Sotji, men även han är ju korean från början.)

Kim Ki-Hoon är en av två åkare som vunnit distansen mer än en gång. Han behövde bara vänta två år innan han återigen kunde vinna i Lillehammer.

Desto längre fick Hyun-Soo Ahn att vänta. vann i Turin 2006 men blev inte uttagen till Vancouver 4 år senare. Han fick vänta hela åtta år innan han kunde vinna igen och då hade han både hunnit byta land till Ryssland och namn till Victor An. Det olympiska 1000 -meters loppet i Salt Lake City var dessutom det allra först seniorlopp som Ahn någonsin körde. Resultatet blev fjärde plats efter att ha varit en av alla åkarna som trillade i finalen.

Kvartsfinalerna är lottade och vissa favoriter kommer få jobba hårdare än andra för att ta sig vidare. Tittar man noga på startlistan kan man konstatera att nästan alla fortfarande är med. Alla nio åkarna som var i A-final på 1500 meter tog sig vidare från heaten på 1000 meter. Det brukar alltid vara någon som faller bort.

Kvartsfinal 1.

ALLA KOREANERNA LOTTADE I SAMMA HEAT! Här kommer det att bli tufft att ta sig vidare och koreanerna kommer i stor utsträckning hjälpas åt att hålla fransmannen utanför kvalplats. När någon korean kommer upp i fronten så kommer de inte höja tempot utan släppa förbi sina lagkamrater på utsidan. Thibault är dock inte vilken åkare som helst utan är den bästa åkaren i världen på att köra om åkare en efter en på insidan. Kommer koreanerna kunna fylla på med nya åkare uppe i fronten fortare än Thibault kan köra om dem? I finalen på 1500 meter låg Lim, Hwang och Thibault alla bland de fyra första när Hwangs skena släppte. Den flög upp i ansiktet på Thibault som skrapade upp kinden. Båda åkarna föll.  Lim och Hwang anser jag dock som favoriter även om Thibault definitivt är revanschlysten. Den tredje koreanen är bara Seo Yi-Ra. Regerande världsmästare, men har inte riktigt kommit upp i fjolårets standard. Han tog sig vidare från heaten tack vare en väldigt hård diskning på kinesen Tianju Han. Som korean är han dock ändå farlig och ligger han i fronten får de andra koreanerna säkerligen order om att köra om endast om de har väldigt goda marginaler.

Kvartsfinal 2.

Inte alls lika starkt som det första heatet men det kommer bli högintressant. Girard kommer att vilja ligga först och dra hårt hela loppet. Det mest spännande är vad som händer där bakom. Det är tre åkare som gärna ligger tvåa efter just någon annan som drar hårt. De Laat får ändå ses som favorit att gå vidare till semifinalen och han har imponerat rejält här under OS. Yoshinaga såg dock väldigt stark ut och slog ut två riktigt meriterade åkare redan i förra rundan genom att lägga sig tvåa och se till att inte bli omkörd. Confortola är den fjärde åkaren och tippas bli sist eftersom hans låga maxhastighet inte riktigt kommer funka här. 1500 meter är hans bästa distans, men de kommer inte att kunna åka ifrån honom.

Kvartsfinal 3.

Knegt och Elistratov är favoriter här. Båda gillar att ligga lite längre ned i fältet och komma smygande bakifrån de sista varven. De kan även båda dra hårt från start, men jag tror att åkarna kommer att försöka koncervera sina krafter och överlåta dragjobbet till Krueger. Även Krueger är samma typ av åkare som de övriga två men lite mer offensivt lagd och kommer vara lite tidigare att gå upp i front. Krueger har verkligen haft stolpe ut i detta mästerskap men borde i normala fall ha en ganska god chans på att ta sig vidare i detta loppet. Sakazume är en åkare de alla får se upp med. Ingen av topptrion vill ligga bakom honom när tåget går i fronten för det är inte lätt att ta sig förbi honom. Han ligger så pass tätt inpå åkaren framför så det säkraste när man passerar honom är att även köra om åkaren framför istället för att hitta en lucka därimellan att lägga sig i. Treacy är mest med som utfyllnad och lär inte orka hänga med klungan hela vägen in i mål.

Kvartsfinal 4.

Här kommer det bli åka av. Både Hamelin och 500 meterskungen Wu kommer vilja ligga i täten och dra hårt. Båda är relativt dåliga på att ligga i klungor där de ofta ställer till det för sig. Säkrast är därmed att ligga först. Bakom dem kommer framförallt Liu att ligga. Han är mycket stark och kommer gärna försöka plocka platser genom blixtrande omkörningar. Pukitis är den fjärde åkaren att se upp med. Han tar kliv framåt och såg riktigt stark ut på 1500 meter trots att det inte är hans distans. Detta är ett steg närmre hans favoritdistans så bli inte överraskad om han är med och hugger på en andraplats. Den andra letten Zvejnieks får stå på tillväxt till nästa OS. Favorit att gå vidare är dock Liu och den av åkarna Wu eller Hamelin som leder loppet med två varv kvar.

Den slugiltiga medaljfördelningen gissar jag kommer bli:

Guld Lim.
Silver Wu.
Brons Knegt.

Jag brukar dock vara bättre på åkarnas strategier än förutspå hur hur de slutar.

Martin