Svårt kvala till OS med få åkare i laget

Det blev inget OS för Jacob och Fabrice men de tog en kvotplats och bara det är helt fantastiskt. För att visa hur stor konkurrensen är så ska vi göra en djupdykning i siffror.

Totalt är det 32 åkare som får ställa upp på 500 och 1000 meter samt 36 åkare på 1500 meter. Det betyder dock inte att våra åkare har möjlighet att konkurrera på lika villkor om alla dessa platserna för det finns fler regler i bakgrunden.

Reglerna har noga räknats ut av de stora länderna som har gått samman som regelskapare för att maximera sina chanser att fylla sina kvoter.

Det finns ett uppsatt tak med max 60 åkare i herr- respektive damklassen. Av dessa platser ska åtta lag med fem åkare i varje vigas till stafettlagen. Det betyder att 40 platser försvinner och inte är möjliga för våra åkare att konkurrera om eftersom vi inte deltar i stafett.

Resterande 20 platser ska fördelas jämt på tre distanser och här har vi nästa svårighet för våra åkare. De inledande omgångarna på alla distanserna komprimeras ihop under två kvaldagar.

Det är ingen slump att killarnas kvotplats kom till på 1500 meter som är den första distansen. När våra killar precis har kört färdigt två stenhårda lopp på 1500 meter så ska de sedan direkt göra sig redo för att möta de bästa ländernas utvilade sprintspecialister och försöka kvala på 500 meter.

Kinesiska Wu Dajing som vann årets världscup på 500 meter har exempelvis inte kört ett enda lopp på 1500 meter under hela säsongen utan sparat sig till 500 meter.

Det är framför allt Kanada som varit drivande i skapandet av dessa regler. 500 meter är och har alltid varit Kanadas paraddistans och självförtroendet är gigantiskt. Av den anledningen såg Kanada inga problem med att deras bästa åkare skulle köra både 1500 och sedan 500 meter. På listan över de snabbaste åkarna i världen denna säsong är 8 av de 32 snabbaste kanadensare.

Detta slutade med praktfiasko och trots deras enorma bredd och spets lyckades de inte få mer än två kvotplatser på distansen.  Charle Cournoyer är en av världens bästa på distansen.  Han tog brons i Sotji men lyckades inte ta någon av de 32 kvotplatserna till Pyeongchang trots att Kanada har kvalat i stafett så alla platserna är tillgängliga för dem.

När man sedan har kört en massa lopp på dessa två distanser får man till slut vila för att dagen efter köra 1000 meter. På den distansen får våra åkare som åkt två distanser möta motståndare som bara kört en distans dagen innan och på så vis är lite fräschare.

Nästa avsnitt om svårigheten att kvala handlar om bredden på toppen.

Signerat –  Martin Johansson