Imorgon är det dags

 

 

 

 

 

 

 

Signerat Jacob Jansson

Imorgon är det dags!
Skridskon börjar i OS. Short Track med kvaldag på 500m damer och 1000m herrar samt medaljevent för den nya grenen Mixed Team Relay. Även hastighetsåkningen drar igång med damernas 3000m där medaljerna också ska fördelas.

Det ska bli så oerhört roligt att se världens bästa göra upp om de olympiska medaljerna. Det har varit 2 riktigt konstiga år nu där ingenting har varit sig likt. Det märks om inget annat på alla instagram inlägg på folk som rest till os i vad som ser ut som rymddräkter. Men väl på plats så hoppas i alla fall inte jag det kommer påverka tävlingarna. Än så länge har jag inte hört om något covidfall och förhoppningsvis håller det sig hela OS ut.

Idag var det Invigningsceremoni och något som var väldigt trevligt var att se att det var väldigt många skridskoåkare som närvarade. Bland annat var Charles Hamelin (CAN), Furkan Akar (TUR) och Abzal Azhgaliyev (KAZ) fanbärare för sina länder. Men det var även flertalet gamla kinesiska åkare som jag tyvärr inte kommer ihåg namnen på just nu som bar in facklan till när elden skulle tändas! Väldigt roligt att se att skridskovärlden exponeras mer än vanligt!

Men nog om det, jag vill prata om tävlingarna nu.

Short Track, Damer 500m kval

8 Heats ska bli 4. 32 personer ska bli 20.

Åkare att hålla koll på:

 • Suzanne Schulting (Dominant i år, och vann alla distanser på föregående VM)
 • Kim Boutin (Världsrekordhållare på 500m)
 • Natalia Maliszewska (Sprintspecialist som ändå orkar hela vägen in)
 • Arianna Fontana (8 OS medaljer, delad mest av alla genom tiderna i Short Track)
 • Fan Kexin (Tidigare världsrekorhållare och tidigare världsmästare på 500m)
 • Choi Minjeon (bättre på långa distanser men håll koll sista varven)

Short Track, Herrar 1000m kval

8 Heats ska bli 4. 32 personer ska bli 20.

Åkare att hålla koll på:

 • Semen Elistratov (Rutinerad åkare man aldrig kan räkna bort, väldigt duktig de sista varven)
 • Hwang Dae Heon (Världsrekordhållare och har presterat väldigt bra de senaste åren)
 • Sjinkie Knegt (Man får aldrig räkna bort Sjinkie, har inte presterat så bra i år men rutinen han sitter på kan spela väldigt mycket i hans favör)
 • Shaolin Sandor Liu (Regerande världsmästare på 1000m, Extremt duktig på att åka bra tekniskt)
 • Shaoang Liu (Lillebror till Shaolin, kom 2a på 1000m på VM förra året. Han vann dock totalen på VM, Om brödrarna Liu hamnar i samma lopp så kommer de garanterat försöka hjälpa varandra)
 • Pascal Dion (Vann världscuprankingen denna säsongen)
 • Ren Ziwei (Vinnarskalle som tar i mer än han egentligen orkar.
 • Roberts Kruzbergs (Min kompis som jag tränat med i flera år! Kommer förmodligen inte hota övrigt folk i denna lista men han kan absolut skrälla)

Short Track, Mixed Team Relay – Kvartsfinal

3 heats ska bli 2, 12 lag ska bli 8.

Det är väldigt svårt att tippa stafetter då det är extremt mycket som kan hända. Men jag ger det ändå ett försök, att tänka på är att i kvartsfinalen och semifinalen spelar det inte jättestor roll om man kommer 1a eller 2a.

Kvartsfinal 1:

Jag tror Kina och Korea kommer kvala med Italien tätt i ryggen på en 3e plats. Polen tror jag inte har en tillräckligt bra herre som avslutar för att de ska ha en chans att utmana om 3e platsen som kan leda till vidare kval.

 1. Kina
 2. Korea
 3. Italien
 4. Polen

Kvartsfinal 2:

Jag tror att Nederländerna och Kanada kommer dominera denna kvartsfinal. Frankrike kommer få kämpa för att hänga med och har förmodligen inte kapaciteten att passera på slutet. Men jag tror de slutar på en 3e plats. Kazakstan har 2 riktigt duktiga herrar men tyvärr tror jag att damerna är lite för svaga. Men jag blir gärna överraskad!

 1. Nederländerna
 2. Kanada
 3. Frankrike
 4. Kazakstan

Kvartsfinal 3:

Jag tror att Ryssland och Ungern kommer ta de första 2 placeringarna. De har absolut några av de starkaste avslutarna i världen med bröderna Liu för Ungern och Elistratov för Ryssland. Ungern kan dock tappa lite då damerna inte är riktigt så starka.

Det kommer dock vara jämt mellan Japan och USA om plats 3 och 4. De har absolut möjlighet att fajtas om plats 1 och 2 också. Denna kvartsfinalen är absolut den jämnaste och kan sluta lite hursomhelst.

 1. Ryssland
 2. Ungern
 3. Japan
 4. USA

Short Track, Mixed Team Relay – Semifinal

2 heats ska bli 1, 8 lag ska bli 4.

Helt omöjligt att säga något här förens jag vet hur loppen ser ut!

Short Track, Mixed Team Relay – Final

4 lag gör upp om medaljerna.

Min tippning på topp 3 är

 1. Nederländerna (Har 2 starka damer framför allt Schulting som jag tror kommer ge de ett vinnande läge.
 2. Kina (Ett väldigt jämnt lag som kommer vara med ända in i slutet)
 3. Ungern (Min mest osäkra gissning då damerna inte är riktigt så starka. Men jag tror att förutsatt att de kommer till final så är bröderna Lius avslutning den starkaste i världen just nu. De kommer absolut kunna passera minst ett lag för att ta medalj. Det tuffa för Ungern kommer vara att ta sig till Finalen)

Lag som kommer utmana:

 • Korea (Mixed relay har visat sig vara nästan lite kort för det lite segstartade Korea. Men man ska aldrig räkna bort de)
 • Ryssland (Starka damer och en fantastisk avslutare, vill gärna sätta de på medaljplats också men kan bara välja 3 lag)
 • Kanada (Ett lag som om de gör allt rätt kan vinna utan större problem. Dock har de varit benägna att göra onödiga misstag, vilket jag tyvärr tror de kommer göra här också)
 • Italien (Mitt wild card, Har kanske den absolut snabbaste avslutaren med Pietro Sighel, dock har han inte visat vad han kan göra med farten han kan bygga upp. Men får han till det kan italien verkligen utmana. Man får inte glömma att Arianna Fontana är med i laget)

Jag avslutar med damernas 3000m i hastighetsåkning

Nu är jag absolut ingen expert men tack vare Nils van der Poel har jag suttit och följt hastighetsåkningens världscuper i år..

Hastighetsåkning: Damernas 3000m Hastighetsåkning

Min topp 3

 1. Irene Schouten (Har varit totaldominant under säsongen, brukar starta långsamt men avsluta riktigt starkt)
 2. Ragne Wiklund (Regerande världsmästare på 1500m, har öppnat starkt flera gånger under året men inte riktigt orkat hela vägen, det tror jag dock hon gör imorgon)
 3. Francesca Lollobrigida (Imponerade stort på sista världscupen då hon vann när Schouten inte var med, vinnarskalle ända ut i fingertopparna och ger inte upp även om krafterna ser ut att vara slut)

Personer att hålla koll på:

 • Miho Takagi (Har dominerat 1500m, kan absolut prestera på 3000m också)
 • Carlijn Achtereekte (regerande olympisk mästare)
 • Antoinette de Jong
 • Martina Sablikova (Världsrekordinnehavare, har inte presterat i år, än)
 • Isabelle Weidemann

Signerat Jacob Jansson