ARIANNA FONTANA! ⭐️🏆

Arianna tar GULD och sin 10:e OS-medalj!!!!

Jag återkommer till Fontana då det är viktigt att vi tar upp en annan viktig händelse. Nämligen att dagen började med ett fantastiskt OS-guld av Sarah Hector i storslalom. Enormt stort grattis! Tack vare detta guld går faktiskt Sverige upp som ledare i medaljligan för hela OS just nu. Något jag aldrig trodde att jag skulle säga. Förhoppningsvis kan vi hålla i ett litet tag till i alla fall.

Något jag inte vill hålla i längre är informationen om tävlingarna från dagen. Det började med.

Hastighetsåkning, 1500m Damer

Det blev en skrällvinst och ett nytt olympiskt rekord av Ireen Wüst. På något sätt har hon lyckats pricka formen helt rätt och det är riktigt imponerande med tanke på att hon inte presterat på denna nivå under hela året. Vad som gör detta ännu bättre är att Wüst nu har tagit en guldmedalj på de 5 senaste olympiska spelen. Om jag förstår det rätt så har detta aldrig hänt tidigare. I någon sport. Väldigt imponerande och roligt att se.

Miho Takagi höll inte riktigt för favorittrycket men gled in på en hedrande andraplats medan Antoinette de Jong överraskade mig lite och knep bronset.

Guld: Ireen Wüst (NED)
Silver: Miho Takagi (JPN)
Brons: Antoinette de Jong (NED)

 Short Track, 500m damer kvartsfinal

Kvartfinalerna som Fabrice skrev om igår drog i gång och det var nu kaoset började. I alla 4 kvartsfinaler så var där minst en diskning. I den sista var det till och med två. Förhandsfavoriter som Martina Valcepina (ITA), Kristen Santos (USA), Choi Minjeong (KOR), Xandra Velzeboer (NED) och Fan Kexin (CHN) åkte ut direkt. Vid denna tid kände jag att det här är ju helt sjukt. De kör som galningar, vilket på ett sätt kan förstås med tanke på vad en OS-medalj kan innebära för vissa.

Short Track, 500m damer Semifinal

Semifinalerna gick dock lite bättre om man tänker på kaoset. De riktigt stora förhandsfavoriterna Arianna Fontana (ITA), Kim Boutin (CAN) och Suzanne Schulting (NED) kvalade alla vidare. De fick också med sig dagens skräll Hanne Desmet (BEL) som är en utpräglad 1500m specialist som dock imponerade stort och med lite tur och skicklighet faktiskt tog sig till en A-final.

Short Track, 500m damer Finaler

Finalen gick av och efter en riktigt bra start av Schulting (NED) krockar hon och Fontana (ITA) ihop, faller och en omstart görs. Denna gång gör Schulting en ännu bättre start och tar ledningen efter ett halvt varv. Fontana håller sig tätt bakom ända tills en lite lucka öppnas på insidan med bara några varv kvar. Efter en fantastisk omkörning på insidan leder Fontana och avslutar loppet på topp med hennes 2a OS Guld och 10e medalj. Störst genom alla tider i Short track. WOW! Detta är så himla roligt och välförtjänt. Fontana har nu vunnit 500m på de två senaste olympiska spelen. Kim Boutin knep bronset efter att ha legat på 3e plats hela loppet!

Guld: Arianna Fontana (ITA)
Silver: Suzanne Schulting (NED)
Brons: Kim Boutin (CAN)

Fabrice hade helt rätt i sin tippning igår!

Short Track, 1000m herrar kvartsfinal

Det började riktigt galet i herrarnas kvartsfinaler. Fem penalty, 3 uppflyttningar till semifinalerna och ett gult kort vilket innebär att man placeras sist på distansen. Folk körde som galningar, gick för lägen som aldrig hade en chans att lyckas. Men underhållande var det. Dock inte säkert alls och tyvärr såg det ut som en ordentlig skada på Park Janghyuk (KOR) som blev påkörd efter han fallit och blev påkörd på sin hand. Flera förhandsfavoriter åkte ut redan här också, däribland Sjinkie Knegt(NED), John-Henry Krueger (Hun)och Pascal Dion(CAN). Tack vare detta lyckades vi få dagens största skräll! Furkan Akar (Tur) kvalade vidare och säkrade därmed en topp 10 placering.

Short Track, 1000m herrar Semifinal

I första semifinalen fick Hwang Daeheon (KOR) penalty. Hwang kör om 2 åkare och har minimal kontakt med andra åkare men domaren bedömde att han gjort fel så han fick penalty.

I den andra semifinalen var det en liknande situation med en annan korean Lee June Seo, där Lee låg 2a och bevakade sin plats när Shaoang Liu försökte sig på en omkörning, Lee försvarade sin position i utgången av kurvan och Liu var inte helt beredd på det så han föll. Det resulterade i att Lee blev diskad och Liu uppflyttad till A-finalen.

Allt detta ledde till att tre åkare från Kina samt två från Ungern kvalade till A-finalen.

Short Track, 1000m herrar Final

Ren Ziwei (CHN) – Li Wenlong (CHN) – Liu Shaoang (HUN) – Wu Dajing (CHN)  – Liu Shaolin Sandor (HUN)

Finalen blev även den kontroversiell då det bara efter några varv blev avbrutet. Li Wenlong hade försvarat sin position hårt och på något sätt hade hans skena spruckit. Detta ledde till att det låg metallbitar på banan som behövdes plockas bort.

En omstart gjordes och det syntes tydligt från början att båda lagen försökte taktiskt vinna över det andra. Lite fulknep som till slut gjorde att 3 av 5 åkare inte orkade köra ordentligt längre gjorde att det stod mellan Ren och Shaolin Liu. Med några varv kvar gick Shaolin upp i ledningen, lite kontakt men omkörningen genomfördes och Ren gav inte upp. I målgången blev det rejält med kontakt och Liu vann loppet. Men efter att domaren tittar på loppet så ansågs Liu vara skyldig till två förseelser. En under omkörningen samt en vid målgången. Detta medför ett gult kort och gör att Ren tar guldet. Grattis Ren!

Guld: Ren Ziwei (CHN)
Silver: Li Wenlong (CHN)
Brons: Liu Shaoang (HUN)

Efterspelet har dock tyvärr handlat om väldigt tråkiga saker. Kritik mot domaren ISU och IOC bland annat. Många anser att flera bedömningar som gjordes under dagen var felaktiga och att resultatet inte blev som de ville. Jag vill inte gå in allt för mycket på vad jag känner men oavsett vad så sitter domaren på en otacksam position där situationer som är 50/50 kommer röra upp känslor oavsett beslut. Short Track är en svår sport att bedöma, och vad som är klart är att OS rör upp känslor. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det blivit som det blir och det är extremt ledsamt att se hatiska kommentarer på sociala medier om sporten jag älskar mest. Jag hoppas att resterande tävlingar inom Short Track fortgår utan skandaler. Just för det är en sådan fantastisk sport att titta på.

Men till något mer positivt som är att imorgon är en ny dag och då är det dags för hastighetsåkning. Närmare bestämt herrarnas 1500m.

Nu ska jag inte ljuga, jag har inte superbra koll på dessa herrar men jag har en aning och jag tänker ge det ett försök att gissa på pallen!

  1. Joey Mantia (USA)
  2. Ning Zhongyan (CHN)
  3. Thomas Krol (NED)

Det finns såklart ett flertal andra att hålla koll på

  • Kjeld Nuis (NED). Världsrekordinnehavare.
  • Bart Swings (BEL)
  • Min Seok Kim (KOR)
  • Connor Howe (CAN)

/Signerat Jacob Jansson