Damer 3000m stafett

Här kommer ett litet försnack signerat Fabrice Dufberg Suh inför morgondagens final i damernas stafett 3000m.

Hur ser ett vinnande stafettlag ut? (Damer)

På tisdag går damernas final i 3000m stafett där favoriten Korea hoppas ta sitt andra raka OS-guld inför hemmapubliken. Men varför är Korea favoriter, och varför är just Kina, Kanada och Italien i a-final?

En nyckel till Koreas framgång i stafetten är att de har tagit ledningen och hållt den ändå till mållinjen. De har många starka åkare som alla tenderar att föredra de längre distanserna, och därför orkar de hålla tempot i ledningen utan att behöva känna sig hotade bakifrån.

Men ett starkt avslut är också viktigt. Kinas Fan Kexin samt Italiens Arianna Fontana, som både kör de avslutande två varven, är meriterade sprinters som kan få till ruskigt snabba varv på slutet. Klarar de att hålla ryggen på Korea så kan det bli väldigt jämt de två sista varven, som i semifinalen där Arianna spurtade förbi Nederländernas Suzanne Schulting. Dock kan Koreas tempo i ledningen vara något för högt för Italiens tredje- och fjärde-rankade åkare, vilket skulle göra det svårt för Arianna att både ta ikapp och åka förbi de andra åkarna på bara två varv. Kina däremot orkar att hänga på Korea, och med deras starka avslut är de stor medaljkandidat. Dock har de en tendens att ligga bak i klungan inför de sista varven, vilket kan göra det svårt att ta sig hela vägen förbi till guldmedaljen.

Kanada har ett väldigt jämt lag som likt Korea gillar att ligga längre fram i klungan, men jämfört med Korea är de inte lika starka och jämfört med Kina har de ett något sämre avslut. Dessutom tenderar Olympisk is att vara lite mjukare än normalt, vilket är till fördel för de lätta Asiaterna.

Själv tror jag att pallen kommer att se ut så här:

Guld: Korea
Silver: Kina
Brons: Kanada

I B-finalen tror jag Nederländerna tar en enkel seger före Japan, OAR och Ungern.

Fabrice Dufberg Suh