JSM träning ”off track”

Dagens första ispass var i som vanligt i Malmö Ishall men på eftermiddagen drog vi ett gäng Skrinnare ut till Fjällfotasjön för lite skridskoåkning på naturis.

Via denna länk kan ni kolla lite videofilm från dagens Fjällfotatur: trim.CZknAx

Jacob Jansson och Fabrice Suh fick testa sina klappskenor på isen. Det blev även till för lite trevlig fika med Anna, Ullis, Daniel och Linda. För Jacob som tävlar på JSM i Göteborg nästa helg blev det lite träning.

image

Star Class Bormio med Hampus Hende

I helgen avgjordes sista deltävlingen för Jun C och Novice i Bormio.
Ifrån Skrinnaren deltog Hampus Hende. Ledare Jean-Charles Mattei.

Tyvärr hakade Hampus i en annan åkare på 500m. Hampus strök sig sedan på delar av tävlingen på lördagen och under söndagen. Innan fallet landade Hampus in på 49,399 i kvartsfinalen.

Följ fullständiga reslutat på följande länk: Short Track Online

Rött kort på EM

Efter målgången i stafetten igår utdelades ett rött kort till den holländska åkaren Sjinkie Knegt. Detta resulterade i att han ströks från tävlingen och fick lämna tillbaka sina medaljer. Stafettlaget fick dock behålla sin medalj.

Händelsen väckte en hel del känslor och många diskussioner igår i Dresden. Bilderna från incidenten spred sig snabbt. Aftonbladet idag.

Sammanfattning EM sista dagen

Sista dagen  var det som vanligt 1000 meter och för svensk del blev det väldigt tuff lottning redan i först omgången efter den mindre lyckade gårdagen. Ranya var först ut och hon mötte för tredje gången på fyra lopp den slutliga segraren Ter Mors. Dessutom var även 2010 års europamästarinna Novotna med i loppet och endast två gick vidare till kvartsfinal. Planenligt var det också dessa två som gick vidare men Ranya blev trea i loppet gav dem iallafall en ordentlig fajt enda in på mållinjen.

För Jacobs del gällde det att avsluta sin mästerskapsdebut på ett positivt sätt. Seifert och Kerstholt var det klart att han inte skulle kunna rubba och allt annat än en femteplats en framgång. Loppet startade också i ett högt tempo och efter ett tag tappade österrikaren och på slutet var även ukrainaren riktigt trött. Jacob hade en möjlighet att ta sig om på sista varvet men avbröt helt rätt när den var kändes för chansartad. Istället gick han i mål som fyra på ett nytt svenskt juniorrekord. Tiden blev 1:29.855.

1000 meter blev annars distansen då de regerande mästarna blev av med sina chanser att vinna. Både Fontana och Van Der Wart körde bort sina chanser i semifinalerna. På damsidan var det brittiska Christie som vann efter att äntligen göra det hon är bäst på. Lägga sig längst fram och hålla tempot uppe. Ter Mors blev tvåa efter att inte ha kunnat komma om. Andraplatsen gjorde dock att hon i praktiken var klar europamästarinna med en distans kvar att köra.

På herrsidan blev det en trippel för Ryssland med Ahn som överlägsen segrare. Det gjorde att även han i stort sett var klar som segrare sammanlagt.

På 3000 meter var det de redan klara segrarna som vann. De gjorde det på olika sätt. Ter Mors ökade farten efter ett par varv i det mycket långsamma damloppet. Ingen hade något att vinna på att jaga henne och ingen har i EM historien kunnat varva ett fält så enkelt som hon gjorde i dett lopp.

På herrsidan var det mer öppet och många åkare var med och fajtades men ingen lyckades slå Ahn som vann även denna distans.

I damstafetten var det fem lag i finalen och när två lag föll blev det ytterligare ett guld för Ter Mors Holland. Storbrittanien blev tvåa och Ungern trea. I det brittiska laget var det två åkare som slipade formen i Malmö förra helgen.

På herrsidan var det som vanligt nuförtiden en kamp in på mållinjen mellan Ryssland och Holland. Denna gång var det Ryssland som vann och precis som holländskorna försvarade sitt guld från förra året. Den tyska publiken fick också valuta för sina pengar när hemmalaget tog sin första medalj i tävlingens sista lopp.

Jacob kapar SJ-rekord

Idag på avslutande 1000m kapade Jacob sitt gamla svenska juniorrekord med 2 sekunder. Det nya rekordet lyder 1.29,855 och det är endast 1 sekund från Martin Johanssons svenska herrekord på distansen. Jacob kom på 4:e plats i sitt heat och avslutade på 31:e plats på distansen.

Ranya kom på 3:e plats i sitt heat och slutade på 20:e plats på distansen. I totalen en 18:e plats.

Sammanfattning EM dag 2

Om fredagen var överraskningarnas dag så var 500 meter idag tvärtom.

I damklassen var det Arianna Fontana som för tredje gången i rad vann distansen. Bakom henne var det Tatiana Borodulina och Jorien Ter Mors. Dessa två var förra året på EM fyra respektive tvåa på distansen.

I herrklassen var det om möjligt ännu färre överraskningar när Victor Ahn vann före Sjinkie Knegt och Vladimir Grigoriev. Det var exakt samma trio som stod på pallen förra året med den enda skillnad att guld och bronsmedaljör bytte plats.

Det som kan konstateras av resultaten är att isen är snabb och 6 åkare i damklassen tar sig under 44 sekunder och lika många kommer under 41 i herrklassen. Detta visar också en mycket hög kvalitet på de europeiska åkarna inför OS.

För våra svenska åkare var det ingen lyckad dag trots att Ranya satte nytt svenskt rekord med tiden 46,115. Ranya kom efter i starten och trots att det inte var mycket tid hon förlorade på att behöva åka om en åkare så var det definitivt mer än de två hundradelar som hon hade behövt åka snabbare för att gå vidare på tid.

För Jacob blev det ett fall redan på andra varvet när han efter att ha åkt om en konkurrent tappade balansen.

Sammanfattning EM dag 1

Ranyas heat blev precis så tätt som det förväntades och det var inte förrän på de sista decimeterna som hon smet förbi tyska Riedel och tog en tredjeplats. Marginalen dem emellan blev 7-tusendelar av en sekund.  De övriga två som gick vidare var Ter Mors från Holland och polskan Maliszewska.

Dessa två åkare fick Ranya återigen möta i semifinalen och Ranya tog då revansch på polskan och noterade en av karriärens snabbaste tider med sina 2.25.326. Med detta slutade Ranya femma i ett heat där Ter Mors och Heidum tog hand om de två första platserna precis som de senare även gjorde i finalen. De övriga två favoriterna Fontana och Christie körde bort sig i finalen och en något överraskad Konya från Ungern tog därmed brons.

I herrklassen fick Jacob bland annat möta Fauconnet från Frankrike och letten Pukitis i sitt heat. Dessa två slutade senare på fjärde respektive sjätte plats på distansen men Jacob gjorde ett klokt lopp mot detta motstånd när han lade sig sist och inte blandade sig i positionsstriden längre fram. Istället gjorde han ett ordentligt försök och avancerade upp och nosade på en tredjeplats med 500 meter kvar. Orken tröt dock på slutet och han föll tillbaka på slutet men en mycket bra lopp blev det för vår unga debutant.

1500 meter i herrklassen utvecklade sig sedan till en typisk EM-distans. När det inte är några dragvilliga koreaner eller kanadensare med så blir det istället täta lopp med många vurpor och diskningar. Det är en typ av åkning som inte är lätt att anpassa sig till och storfavoriten Ahn som tidigare radat upp pallplatser i världscupen i vinter tog sig exempelvis inte till final i sitt blott andra EM. Istället var det det landsmannen Elistratov som rankas som trea i ryska laget som tog segern på distansen. Kerstholt från Holland blev tvåa med sin taktik att försöka hålla sig undan incidenterna genom att ligga först och dra. Landsmannen och regerande mästaren Van Der Wart lyckades undvika de allvarligaste incidenterna och tog brons.

20140118-191040.jpg

EM-lottningen till 1500m klar

15:50 går första start och det är damerna som är först ut.

Ranya går i tredje heatet och det ser jämt ut efter holländskan Jorien Ter Mors. Övriga åkare är på pappret relativt jämna på distansen och det är helt öppet vem som ska knipa de resterande två platserna i semifinalerna.

Jacob som gör debut i dessa sammanhang går i första heatet. I heatet är det fransmannen Fauconnet och tysken Seifert som sticker ut. Båda är dock oftast måna om att inte dra upp tempo på denna distans och det hade passat Jacob väl, men nu finns det också möjlighet att gå vidare på tid och då kan mycket väl någon av övriga åkare vara sugna på att dra upp tempot rejält.

Så fram med popcornen och bänka er framför livesändningen för nu startar säsongens första mästerskap.