Herrar 500m

Imorgon torsdag är sista dagen för Short Track på detta OS.
En härlig avslutning med utdelning av 3 OS guld.

Herrar 500m signerat Jacob Jansson.

Med ett stort och jämt startfält har till och med 2 av favoriterna redan åkt ut i kvalheaten.  Sjinkie Knegt och Charles Hamelin, den regerande mästaren på distansen och den olympiska mästaren på distansen 2010. Det är inga små namn som åker ut och det visar på 2 saker. Bredden på sporten just nu och vikten av en bra start. Med en bra start kommer man långt.

Wu Daijing visade detta med bravur under kvalheaten och åkte in på ett nytt olympiskt rekord ganska kontrollerat. Bli inte förvånad om världsrokordet slås av Wu imorgon:-). Gällande VR är 39,937 satt av JR Celski  2012 i Calgary, Just Wu har visar en grym form detta året och åkte under världscupen i Shanghai på den näst snabbaste tiden någonsin, 40,010 och har 2 världscupvinster denna säsongen. Håll ögonen på Wu som också har en lite annorlunda start som visat sig väldigt effektiv under året. Vi får se om någon har något att sätta emot honom.

Shaolin Sandor Liu är enligt mig det största hotet mot Wu. Med en lite annorlunda taktik i loppen där han gärna håller uppe klungan från ledning för att skapa tajt åkning bakom exploderar han sen de sista varven. Detta visade han grymt i Budapest på den första världscupen där han på hemmaplan vann 500m.

Med Sjinkie utslagen så seglar Samuel Girard upp som min tredje guldfavorit. Han har varit ganska jämn under säsongen och är en av bara tre som vunnit världscup under säsongen. Med en snabb start och snabba varv kan han eventuellt ställa till det för Wu och Shaolin. Det som säger emot Girard lite är att han inte har den extrema maxfarten som både Wu och Shaolin har. Men om Girard tar starten kan allt hända.

Det finns några andra jag tycker man ska hålla ett vakande öga på. Shaoang Liu (Shaolins lillebror), Ren Ziwei, Lim Hyojun, Hwang Daeheon och Seo Yira. Dessa åkare har tagit medalj på världscupen under året men inte varit alls lika jämna som de tre guldfavoriterna. Men detta är Short Track och allt kan hända.

Jag tycker även vi ska hålla ett extra öga på vår grymma träningskompis Roberts Zvejnieks ifrån Lettland som slog nytt Lettländskt rekord i kvalheaten med tiden 40,563! Han har en helt möjlig kvartsfinal med möjlighet att ta sig till semi.

Min pall är
Guld: Wu Daijing
Silver: Shaolin Sandor Liu
Brons: Shaoang Liu

Jacob Jansson