Damer 500m

Guld till Arianna Fontana (ITA)
Det blev en mycket rafflande final på 500m där samtliga favoriter var med och fightade om medaljerna. Guld till Arianna, Silver till Yara van Kerkhof (NED) och brons till Kim Boutin (CAN). Elise föll i sen situation i loppet och kom på en 4:e plats och Choi fick penalty.

Inför tisdagens 500m medaljevent för damerna kommer här lite försnack från Linda.

Banan (startpositionen) på 500m är väldigt viktiga. Framförallt på damsidan där det är få tjejer som har kapaciteten att köra om när väl loppet är igång med maxfart (se mer längst ner på sidan). I första omgången var banorna lottade men nu är de seedade. Snabbaste åkaren från första omgången har alltså bana 1, andra bästa bana 2 osv.

Under höstens världscuper har guldmedaljerna fördelats mellan fyra åkare; Elise Christie (GBR), Kim Boutin (CAN), Marianne St Gelais (CAN) och hemmaåkaren Minjiong Choi (KOR). Förutom dessa åkare så är Arianna Fontana (ITA) en favoritåkare på distansen med silver från OS i Sochi och två silver ifrån höstens världscuper. Skall Arianna få till ett guldåk på hennes favoritdistans 500m? Canada är ju av traditionen en erkänd sprintnation och både Marianne och Kim lär vara ute efter guld. Elise kommer att vara riktigt revanchsugen efter de fadäser hon hade i Sochi för fyra år sedan.

Ur ett svenskt perspektiv hade jag inte alls varit förvånad om vi haft svensk representation på denna distans. Sverige var genom Erika Lindgren (Södermalms SK) inte alls långt ifrån att ta en svensk kvotplats på distansen. Jag tror och hoppas att vi inför nästa OS kan få en svensk utmanare. Läs gärna mer i inlägget ”Svårt att kvala till OS med få åkare i laget” som Martin har skrivit.

Första omgången avgjordes redan i lördags och vi har fått med alla de bästa åkarna till kvartsfinalen. Lottning kvartsfinalen.

Heat 1
Arianna (ITA) från bana 1 kommer att bli svårslagen. Yara (NED) från bana 2 kommer att bli vass men jag tror ändå att Marianne (CAN) kommer att köra om henne och ta andra platsen i detta heat. Sprintern Natalia (POL) är också duktig men från bana 4 tror jag att det kommer bli svårt att ta sig vidare ur detta heatet.

Heat 2
Elise (GBR) har precis som Arianna bana 1 och hon kommer att ta starten och leda detta loppet. Men Andrea (HUN) och Kim (CAN) kommer att jaga henne. Mitt tips är att Kim tar andra platsen. Anna (GER) kommer få det svårt i detta heatet men vi hejar lite extra på Anna och hoppas på det bästa!

Heat 3
Kexin (CHN) från bana 1 och hon blir även hon svårslagen. Sofia (RUS) tror jag håller från bana 2. Maame (USA) och Han (CHN) kommer att kunna utmana rejält i detta heat men tror inte att det räcker till för vidare avancemang.

Heat 4
Hemmahoppet Choi (KOR) på bana 1 kommer att gå vidare men i detta heat hoppas jag verkligen att Martina (ITA) på bana 3 kommer att få till en bra start. Hon skulle kunna utmana Chunyu (CHN) på bana 2. Petra (HUN) från bana 4 skall man inte räkna bort. Hon skulle kunna skrälla till från bana 4.

Aktuell World ranking


Aktuell World Cup ranking

Vetenskap och short track 500m
Det har under de senaste 10 åren kommit en hel del publicerade artiklar och vetenskapliga undersökningar i short track. Den prövade erfarenheten som de aktiva och tränare har är såklart en stor kunskapsbank kring många frågor. Men när det nu finns just en studie och publicerad artikel om startpositioner relaterat till målgång på 500m så kan jag inte låta bli att nämna detta i sammanhanget.

Det finns alltså även ett vetenskapligt samband mellan placeringarna i ingången av första kurvan (första blocket) och målgång på 500m. Relationen var starkare på damsidan än på herrsidan. För intresserade rekommenderar jag vidare läsning!