Första individuella medaljerna

Första individuella medaljerna – inför 500m damer och 1000m herrar.

Imorgon är det dags för åkarna som kvalade sig vidare efter den första dagen att göra upp om medaljerna på damernas 500m och herrarnas 1000m. På damsidan var det inga större överraskningar förutom att medaljfavoriten Maliszewska (POL) inte kom till start, medan på herrsidan misslyckades Elistratov (ROC), rankad 4:a på distansen, att ta sig vidare till kvartsfinal.

Damer 500m

Till skillnad från första omgången så kommer kvartsfinalerna avgöras med fem åkare i varje lopp, och antalet tredjetider alternativt avancemang minskas till två. Eftersom nivån i loppen nu också är jämnare så kommer starten bli extra viktig så de åkare som har ytterbana eller inte är så explosiva i starten kommer att få det tufft. Med det sagt tar vi en lite närmare titt på de olika kvartsfinalerna innan jag går in på mina medaljtippningar.

1:a kvartsfinalen

Lite otur för Kanada att få alla sina åkare i samma lopp på 500m där de inte kan hjälpa varandra på samma sätt som de hade kunnat på 1500m. Två av dem står dock på innerbana och det kan vara till Charles fördel att få följa sin lagkamrat Boutin som är väldigt startsnabb. Fan (CHN) som också är startsnabb och som tidigare varit dominant på distansen fick inte riktigt upp farten i kvalet och startar därför på bana 4 utanför Valcepina (ITA) men innanför Brunelle (CAN). Ett lättare lopp för Boutin, och jag tror Charles också tar sig vidare.

2:a kvartsfinalen

Velzeboer (NED) hade kvaldagens näst snabbaste tid bakom sin lagkamrat och har mycket goda chanser att ta sig vidare. Jaszapati (HUN) och Biney (USA) möts för andra gången i Beijing på exakt samma startpositioner medan Poutsma (NED) och Seregina (ROC) utmanar från bana 4 och 5. Poutsma tycker jag har lite högre toppfart än både Jaszapati och Biney men är inte lika startsnabb som de andra två som dessutom är väldigt duktiga på att försvara sina positioner. Men om Biney och Jaszapati bråkar med varandra kan Poutsma mycket väl slinka förbi dem båda. Här borde Velzeboer ta sig vidare men jag tror det blir jämnt om andraplats.

3:e kvartsfinalen

Choi (KOR) är en av de starkaste åkarna men är inte särskilt startsnabb och har ibland problem att ta sig förbi även om hon har mer fart. Fontana (ITA) däremot är både startsnabb och skicklig på omkörningar och är rankad världsetta på distansen. Zhang (CHN) följde Fontana fint fram till sista kurvan i kvalet och fick en sluttid som var snarlik Prosvirnovas (ROC). Desmet (BEL) tog sig till kvartsfinalen med den sista tredjetiden och kommer nog inte att utmana om en plats till semin. Jag tror att Fontana vinner och att andraplatsen står mellan Zhang och Choi.

4:e kvartsfinalen

I den sista kvarten är Schulting (NED) med sitt nya Olympiska rekord favorit att ta sig vidare medan Kikuchi (JPN) får chans för revansch mot Qu (CHN) som hon förlorade mot i kvalet. Santos (USA) som är starkast på slutet och Valcepina (ITA) som är starkast i starten hade båda sluttider mer än 0,5 sekunder bakom Kikuchi men Santos hade fyra(!) omkörningar med den tiden och visade också i mixed relay att hon är en mycket stark åkare. Jag tror Schulting leder från start till mål, och att Santos krigar sig till en andraplats.

Fabrices medaljtippningar

Guld – Arianna Fontana
Silver – Suzanne Schulting
Brons – Kim Boutin
Skräll – Kristen Santos

Herrar 1000m

Herrarnas kval hade precis som damernas bara fyra åkare i varje lopp vilket nog bidrog till den relativa händelselösheten. Det lär dock ändras nu när de är fem på startlinjen och dessutom jämnare i nivå. Åter igen finns det chans att ta sig vidare på tredjeplats, men jag tror ingen åkare har det som taktik då sannolikheten att avancemang äter upp tredjetider är hög. Med det sagt tar vi en lite närmre titt på kvarterna innan jag ger mina medaljtippningar.

1:a kvartsfinalen

Ett ganska jämt lopp där ingen åkare i mina ögon sticker ut. Både Sighel (ITA) och Heo (USA) åkte bra på mixed relay medan Wu (CHN) inte såg ut att kunna hantera isen särskilt väl. Pierre-Gilles saknar Sighels explosivitet men är stabil i sin åkning och håller gärna sin position. Park (KOR) är uthållig och gillar att attackera på slutet men då snarare på utsidan med högre fart än genom ren finess. Jag har svårt att säga vem som tar det, men jag tror Park före Sighel.

2:a kvartsfinalen

Här finner vi den yngre av bröderna Liu (HUN) som jag anser vara starkast i sitt lopp. Fercoq (FRA) har inte visat på större kapacitet under världscuperna likaså Lee (KOR) till skillnad från Dion (CAN) som är rankad världsetta på distansen. Yoshinaga (JPN) var i A-final på 1000m på den första världscupen men lyckades aldrig återskapa det resultatet. Som sagt tror jag Liu är starkast, och jag tror även att Lee tar sig vidare. Dion har visat sig stark under säsongen än så länge, men jag tycker att hans åkstil är för kanadensisk – stabil men utan vidare explosivitet eller finess.

3:e kvartsfinalen

Det här loppet tror jag kommer bli mycket spännande. De tre favoriterna är helt klart Ren (CHN), de Laat (NED), och Krueger (HUN) medan Corey (AUS) och Akar (TUR) inte riktigt håller samma nivå. Till skillnad från vad jag kallar den kanadensiska stilen så är de tre förstnämnda mycket skickliga på omkörningar vilket kan leda till händelserika lopp. Dessutom gillar både Krueger och Ren att kontrollera sina lopp från täten, något som de Laat kan utnyttja. Här är det mycket jämnt så jag vet inte vem jag tror går vidare.

4:e kvartsfinalen

Sist har vi tre av de största namnen på herrsidan, Hwang (KOR), Sjinkie (NED), och Liu (HUN) som startar bredvid Li (CHN) och Pivirotto (USA). Även här har vi åkare som kan bjuda på häftiga omkörningar och spännande lopp, men jag tror att Liu och Hwang har störst chanser att ta sig till semi. Sjinkie som varit med om två olyckor utanför isen har inte riktigt hittat tillbaka till den formen han en gång haft (med full förståelse, bara faktumet att med på startlistan är imponerande), medan Li endast har startat en gång individuellt under säsongens världscuper och Pivirotto inte har visat resultat som Liu eller Hwang.

Fabrices medaljtippningar

Guld – Hwang Daeheon
Silver – Liu Shaoang
Brons – Liu Shaolin Sandor
Skräll – Pietro Sighel

/Signerat Fabrice Dufberg