Damer 1500m

Försnacket för damernas 1500m kommer från Linda. Damerna kör hela sitt kval imorgon lördag, heat-semi-final. Tre åkare vidare ifrån heaten till semifinaleran.

Ja oddsen här är ju helt klart ett guld till Korea. Detta är deras magiska gulddistans och framförallt på damsidan. Det skall mycket till om någon skall kunna ta den ifrån hemmanationen som dessutom säkert är mycket revanschsugna efter inledande 500m där hemmahoppet Choi åkte på en penalty i finalen. Deras taktiska lagåkning, med många års erfarenhet, säkrar ofta medaljer där åkningen i princip är helt styrd ifrån coachbox. Kina har av tradition varit starka men inte visat samma form inför detta olympiska spel som tidigare.

Det är Choi Min Jeong som tagit flest guld (3 st) under höstens världscuper, ett guld till Shim Suk Hee. Silvertöserna är Kim Boutin och Valerie Maltais från Canada.

Frågan är väl sen hur Elise Christie (GBR) har lyckats ladda om efter inledande fallet på 500m. Jag tror hon kommer att få det svårt. Även om 1500m inte är Ariannas favoritdistans så kan hon slå till ifall loppet går lite långsamt i början. Med guldet redan säkrat på favoritdistansen 500m kan hon åka avslappnat och fint utan förväntningar.

Deanna Locket (AUS) är här en stark kandidat att försöka utmana de annars givna medaljkandidaterna. Deanna är ensamåkare, utan stafettlag, och statistiskt sätt är detta inga medaljkandidater, endast Evgenia Radanova (BUL) har lyckats med den bedriften.

Kul att nämna är väl också att guldmedaljören på 1000m long track Jorien ter Mors (NED) nu har fått ta på sig short track skridskorna igen och utmanar helt klart tillsammans med sin lagkamrat Suzanna Schulting på distansen. Åkare ifrån Ryssland, Kina, Japan och USA kommer att vilja vara med i striden.

Då kör vi igång med vilka som förväntas gå vidare. Mindre racestrategier denna gång och mer en tippning över vilka åkare som tar sig vidare i första omgången.

Heat 1
Vidare Shim Suk Hee (KOR), Jorien ter Mors (NED) och Arianna Fontana (ITA). Övriga åkare borde inte vara med i slutstriden av detta heatet.

Heat 2
Marianne St-Gleais (CAN), Han Yutong (CHN) och Jessica Kooreman (USA) vidare. Martina Valcepina (ITA) kan helt klart vara med i racet och utmana. Vi hejar också lite extra på Anna Seidel (GER) som med lite flyt kan vara med och fightas. Hon är den kinesiska som kan ta sig hela vägen till finalen, inte helt osannolikt.

Heat 3
Ekateria Efremenkova (RUS), Suzanne Schulting (NED) och Deanna Lockett (AUS) tror jag går vidare. Charlotte Gilmartin (GBR) kommer att utmana och kommer att ha möjlighet att gå vidare i ett tight lopp. Charlotte har förmågan att gå om med få varv kvar i loppet. Övriga åkare borde inte ha så mycket att sätta emot.

Heat 4
Kim Alang (KOR), Kim Boutin (CAN) och Veronique Pierron (FRA) tror jag går vidare ifrån detta heat. Detta kommer dock bli ett tight heat om inte Kim och Kim bestämmer sig för att gå på från start. Men både Magdalena Warakomska (POL) och Yuki Kikuchi (JPN) tror jag kommer att få svårt att hänga med likaså Anastassiya Krestova (KAZ).

Heat 5
Valerie Maltais (CAN), Yang Zhou (CHN) och Elise Christie (GBR) vidare till semi. Men Maame Biney (USA) och Tifay Hout Marchand (FRA) kommer att köra för att utmana. Unga hungriga damer med potential för framtiden. Vi hejar också extra på Bianca Walter (GER), kan gå med lite flyt.

Heat 6
Choi Min Jeong (KOR), Sofia Prosvirnova (RUS) och Li Jinyu (CHN) vidare. Petra Jaszapati (HUN) vill och kommer att utmana, också en ung och hungrig åkare som åker utan förväntningar.

Semifinalerna och mot finalerna
Från semi går de två bästa i varje heat till A-final och 3:e och 4:e åkarna till B-final. I semifinalerna kommer vi att få se flera chansningar tror jag. Flera av damerna vill verkligen ha medalj och kommer att ta chanser (och risker) för att försöka komma vidare till A-finalen. B-finalens värde på ett OS utan en sammanlagd placering är låg och med flera medaljkandidater så blir detta spännande. Risk för en del penaltys (diskvalificeringar) och en del uppflyttningar (ADV). Om dameranas 500m var lite rörig så lär 1500m inte bli bättre. Hoppas bara att domarna är på tå och får till alla dombesluten.