Puh vilken dag! ⭐️🏆 Nu NILS!

Puh vilken dag! Signerat Jacob Jansson

3000m Damer Hasighetsåkning (Sammanfattning)

Dagen började med damernas 3000m i hastighetsåkning där Irene Schouten (NED) tog ett imponerande starkt guld efter en riktigt stark avslutning, Hon är nu absolut storfavorit inför 5000m som avgörs den 10e februari. Francesca Lollobrigida (ITA)visade ännu en gång vilken vinnarskalle hon har när hon inte gav upp och tog ett hedrande silver. Isabelle Weidemann (CAN) stod också för en imponerande insats som länge såg ut att räcka till silver! Men det blev ett brons för Weidemann som seglar upp som min andra favorit inför damernas 5000m.

Guld: Irene Schouten
Silver: Francesca Lollobrigida
Brons: Isabelle Weidemann

500m Damer Short Track Heats (sammanfattning)

Kvaldagen på 500m för damer kördes igenom snabbt och utan större problem. Inga förhandsfavoriter åkte ut och inte en enda diskning på en hel omgång. Jag blev glatt förvånad av detta! En tråkig nyhet är att en av de allra största förhandsfavoriterna Natalia Maliszewska tyvärr inte kom till start i vad som verkar ha varit en karantänsituation. Supertråkigt då hon var en av de stora favoriterna till guldet på 500m. Förhoppningsvis är hon redo att köra 1000m heats på onsdag. Att nämnas är att Suzanne Schulting slog Olympiskt rekord på 500m i full kontroll.

 1000m Herrar Short Track Heats (sammanfattning)
Herrarnas 1000m heats var absolut mer kontroversiell än vad damernas 500m var! Flertalet diskningar och uppflyttningar gjorde att några av förhandsfavoriterna försvann direkt i kvalet där den största skrällen var att Semen Elistratov åkte ut! I övrigt så var det en ordentlig skräll och det var att åkaren Furkan Akar (TUR) kvalade vidare till nästa omgång.

Mixed Team Relay Short Track (sammanfattning)
Så kommer vi till dagens medaljevent för Short Track, Mixed Team Relay som är ett helt nytt event på OS, och vi fick en skräll direkt i första loppet när en av de stora favoriterna Korea trillade och åkte ut direkt i kvartsfinalen. Även Frankrike trillade i en senare kvartsfinal vilket medförde att Kazakstan gick vidare till semifinalen och säkrade en topp 8 plats på OS.

I den sista och tuffaste kvartsfinalen på förhand drog Ungern och Ryssland det längsta strået och fick med USA på en tredjetid till Semifinalen.

Väl i Semifinalerna var det första loppet mellan

  • Nederländerna – Italien – Kanada – Kazakstan

Och vi fick dramatik direkt när Suzanne Schulting trillade efter bara 3 varv. Detta gjorde att Italien och Kanada lätt tog sig vidare till A-finalen då Kazakstan tyvärr inte stod för värst mycket motstånd. Nederländerna och Kazakstan kvalade till B-finalen

I den andra semifinalen

  • Ungern – Kina – Ryssland – USA

Blev det också dramatik då Både USA och Ryssland störde Kina. Detta medförde att de blev diskade från tävlingen. Därav kvalade Ungern och Kina till A-finalen och ingen till B-finalen.

B-finalen stod mellan Nederländerna och Kazakstan som gjorde upp om plats 5-6. Nederländerna gick hårt från start och det kändes som de försökte gå för något rekord. De vann klart och säkrade 5e platsen.

A-finalen:

  • Kina – Italien – Ungern – Kanada

Finalen blev även den kontroversiell då Kanada mitt i loppet kör på Ungern bakifrån och fäller båda. Detta medförde att det blev stora luckor i fältet och Ungern förlorade sin chans till vinst. Men dramatiken var inte slut då för med 2 varv kvar leder Kina över Italien med nästan 10 meter (kanske till och med mer). Detta är en extremt lång distans i Short Track och det Pietro Sighel gör de sista 2 varven är inget mer än otroligt. Avslutningsvis är han 0,016s ifrån vinsten som dock går till värdnationen Kina.

Mixad stafett
Guld: Kina
Silver: Italien
Brons: Ungern

Vill även ta tillfället i akt att gratulera Walter Wallberg till Sveriges första medalj på OS. Guld I puckelpist var inget jag räknade med igår.

Short Track framåt:

Nästa dag med tävlingar i Short Track är på måndag. Mer info om tävlingarna kommer imorgon!

Hastighetsåkning framåt: NILS VAN DER POEL imorgon!!!!

Imorgon är det dags för en av de viktigaste dagarna om man är skridskofantast och hejar på Sverige. Det är nämligen Nils van der Poels tur att köra 5000m där han är storfavorit. Regerande världsmästare och nybliven världsrekordhållare på distansen gör Nils har press från alla att prestera men med det sagt finns det inte utmanare. Senaste årens dominant Patrick Roest (NED), långdistansaren Jorrit Bergsma (NED) eller före detta världrekordhållaren Ted Jan Bloemen är Nils största konkurrenter om guldet med några uppstickare såsom Swings (BEL), Zakharov (RUS) och Ghiotto (ITA). Oavsett vad så kommer det bli otroligt roligt att se Nils köra för guldet imorgon.

Sändningen börjar 9:30 om jag inte misstar mig och pågår i 2h. Nils går i sista par och vill ni endast se på när det verkligen avgörs så rekommenderar jag att ni sätter på sändningen runt kl 10:20. Då ser ni Nils konkurrenter först innan han kör i sista par ca kl 11:00! Jag tycker också vi ska stödja vår danske granne Viktor Hald Thorup i första par när han möter legendaren Sven Kramer. Lycka till Viktor!

Övrigt framåt:
Önskar också vår förbundskollega Svante Kohala lycka till imorgon i sitt 3e åk i rodel. Han ligger för närvarande på en 20e plats efter 2 åk!