Herrar 1500 m

Guld till hemmanationen Korea!
Hyojun Lim tar hem Koreas först guld medalj på 1500m. Silver till Sjinkie Knegt (NED) och brons till Semen Elistratov (RUS) efter en mycket tät A-final.

Kommentarer inför finalerna!
9 åkare i A-finalen, med 3 åkare ADV. Det lär bli ett mycket tätt lopp.
Martin: Guld till Lim, Silver till Hamelin o Brons till Hwang : 1 rätt
Joline: Guld till Lim, Silver till Knegt o Brons till Hamelin: 2 rätt
Linda: Guld till Hamelin, Silver till Lim o Brons till Elistratov: 1 rätt

Kommentarer inför semifinalerna!
Martin kommenterar heaten: Herrarna från Korea imponerar starkt i första omgången.
Linda kommenterar heaten: Många ADV kommer att medför mycket täta semifinaler. All förväntade åkare med vilket känns uppladdat för mycket roliga semifinaler.

Inför heaten 1500m herrar
Lottningen är avklarad och publicerad inför den första medaljdistansen under detta OS. Hela distansen avgörs under lördagen den 10:e februari och här kommer Martins resonemang kring åkarna och vi delar in dem efter de heat som de inledningsvis lottats i. Två går vidare från varje kvallopp och det kommer försvinna flera medaljkandidater redan i första rundan.

Här kommer ett urval från respektive heat.

Heat 1.

Farrell Treacy GBR. Kommer troligtvis inte att gå vidare men det kan noteras att han åker här för att Sverige tackade nej till sin OS plats.

Shaolin Sandor LIU HUN. Den äldre av bröderna LIU. Normalt inte hans bästa distans. Väldigt stark och har en acceleration ut ur kurvorna som gör att han är väldigt duktig på att köra om samtidigt som han själv är svår för motståndarna att komma förbi. Orkar han ha sin speed ut ur kurvorna även på längsta distansen.

Samuel Girard, CAN. Krossade allt motstånd på de kanadensiska uttagningarna på aldrig tidigare sätt. Uttagningarna är den enskilt grymmaste tävlingen på planeten. Landets 16 bästa åkarna tas ut och tävlar i tio dagar för att kvala till sin OS-trupp. Har kört bra i världscupen men kommer han upp i samma klass som kvalet luktar det medalj.

Semes Elistratov. RUS. Ryssen satte för något år sedan upp farten från start och kunde fortsätta på 98% av max hur länge som helst. Stängdes av för Meldonium och har efter det bara samma fart. Det kan man inte dominera på samma sätt längre eftersom alla andra höjt sig lite till.

Heat 2.

Borde vara ett ganska enkelt heat att tippa.

Charles Hamelin. CAN. Regerande olympiska mästaren och vinnaren av senaste världscuploppet. Kass på att ligga mitt i fältet och det vet han om. Därför kör han helst längst fram hela loppet och drar så hårt att ingen kommer om.

Tianyu Han. CHI. Världsmästaren från 2016. Han har bara lyckats ta sig till final en gång i år i världscupen på denna distans. Det finns mycket som inte klaffat taktiskt i år. Kommit upp i täten lite tidigt och fallit lite längre ned precis när det avgörs. Får han till taktiken finns det chans att återupprepa silvret från Sotji.

Jens Almey. BEL. Kanske inte borde vara med här men man kan aldrig utelämna honom. Han är den största tävlingsskallen av alla i fältet. Han slår alltid alla åkare som inte är minst 10% bättre än honom. Lägger sig alltid tvåa och kommer att försvara den positionen till döden. Finns risk för diskvalificeringar här, antingen på honom eller dem som försöker köra om honom.

Yuri Confortola. ITA. Egentligen för långsam, men på den längsta distansen kan det räcka för när de andra börjar bli trötta så kan han börja plocka placeringar.

Heat 3.

Här ryker medaljkandidater.

Itzhak De Laat NED. Killen med den stora hjälmen är numera nummer två i det holländska laget. Inget blixtrande genombrott men han flyttar sig för varje lopp som går. Numera handlar det om regelbundna platser i spannet 10-15 i världscupen och sticker i enskilda lopp högre upp än så.

Dae-Heon Hwang. KOR. Den förste koreanen i detta mästerskap och även den som under året stuckit ut som den store favoriten till OS-guldet. Kommer som alla koreaner på utsidan med ett par varv kvar och är just nu den som efter det kan ha högsta farten fram till mållinjen. Det räcker dock inte om fältet tunnas ut bakom honom. Hamelin skakade han inte av sig på förra tävlingen och blev då omkörd sista varvet.

Vladislav Bykanov. ISR. Fabrice var hundradelar bakom honom i EM och det var han som till slut släckte det svenska OS-hoppet. Detta är hans bästa distans och med sin goda teknik och uthållighet har han stått på flera pallplatser i världscupen. Inte riktigt haft domarna med sig i år.

Pascal Dion CAN. Klar trea i laget och har bara kört denna distans en gång på världscupen i vinter. Sett lite valpig och orutinerad ut när han kört internationellt och inte alls imponerat lika mycket som när han kört mot sina lagkamrater i uttagningarna. Trea i Kanada innebär dock alltid en god chans på topp tio placering.

Dajing Wu CHI. Årets mest spännande åkare på distansen. Blev utslagen med hundradelar bakom världsmästaren Ra från Korea i semifinalen på VM i fjol. Vann därefter B-finalen övertygande och har efter det inte kört ett enda lopp till på distansen. Har kört galet bra på 500 och delvis 1000 meter i år och vann 3 av de 4 senaste världscuploppen på dessa två distanserna.

Heat 4.

Två favoriter att relativt enkelt ta sig vidare.

Hyo-Jun LIM KOR. Bara kört den här distansen två gånger i år och vann en av dessa. En av endast två åkare som slagit landsmannen Hwang i år. Väldigt allround och stått på pallen på alla distanser under årets världscup.

Denis Nikisha KAZ. Blixtrande snabb på 500 meter och orkar ibland även göra riktigt bra ifrån sig på 1000 meter men 1500 bör inte räcka, men i det här heatet finns dock en liten möjlighet.

Shaoang LIU HUN. Lillebror är inte så liten meritmässigt. Han är klart bättre på lite kortare distanser men bröderna LIU kan aldrig räknas bort från medaljer. Lite opolerad som åkare och kan göra ganska grova regelöverträdelser ibland, men för det mesta går det hem och då är han väldigt spektakulär att följa.

Sebastian LEPAPE FRA. Vanligtvis skulle jag tippa honom som en klar utmanare till att ta sig vidare, men han är en för stor åkare för att göra det på en tjock konståkningsanpassad is.

Heat 5.

Yi-Ra Seo KOR. Det är inte lätt att vara korean. Är det någonting man int kan göra så är det att leva på gamla meriter. Han är regerande världsmästare och ligger sexa på världsrankingen trots att han inte ens åkt alla tävlingar i världscupen. Trots det är han bara trea i laget och det diskuteras ifall han platsar. Snabb för att vara en korean men inte riktigt lika uthållig. Uthålligheten är ju relativ och den är bättre än något som någon annan från annat land kan mäta sig med. Tyvärr kanske det inte räcker för den koreanska specialtaktiken att runda fältet på utsidan med tre varv kvar.

J.R. Celski. USA. Ett mysterium till åkare. Han finns nog egentligen inte. Han är nog bäst på 1500 meter men killen märks aldrig. När åkarna passerar mållinjen så bara passerar han först men ingen har någonsin lagt märke till honom under loppet. Innehar det magiska världsrekordet på 500 meter och den enda som någonsin kört under 40 sekunder på 500 meter. Detta var ett typiskt Celskilopp. Ryske Grigoriev pulveriserade sina motståndare i en tävling i Calgary för ett antal år sedan. Han slog världsrekord flera gånger fram till finalen. Där tog han återigen starten och körde fortare än någonsin. Ett halvt varv från mål snubblade han till ytterst lite och helt plötsligt korsade Celski mållinjen först på det nya världsrekordet. Troligtvis kommer ingen notera honom här heller men helt plötsligt kommer hansom så ofta förr  stå där på prispallen med en medalj runt halsen utan att någon vet hur det gick till.

Roberto Pukitis LAT. De svenska killarnas träningskamrat. Han har tränat mycket i Malmö precis som våra åkare varit och tränat med honom i Lettland. Detta är inte hans bästa distans men det finns en chans att överraska redan på första distansen.

Heat 6.

Här kommer de vassa armbågarna flyga.

Sjinkie Knagt NED. Världsrekordhållare på distansen. Hans främsta egenskap är hur han åker i en klunga. Hittar alltid vägar framgenom ett tätt fält. Detta är också hans främsta svaghet. Han vet hur grym han är och väntar ofta lite för länge med att avancera genom fältet. Han är nog den åkare som kan ta sig förbi en motståndare på flest olika sätt sedan Orazio Fagone slutade åka för över 20 år sedan. När det är så tätt och små marginaler är det inte helt ovanligt med mycket irritation både under och efter loppen av både Sjinkie och hans motståndare.

John-Henry Krueger USA. Han är bättre på 1000 meter men Krueger är en formidabel åkare och har en förmåga att göra bra ifrån sig i täta lopp. Dt slutar ofta med att han drar det längsta strået.

Thibault Fauconnet FRA. Ankaret i det franska laget och den senaste senaste i en lång rad väldigt hårda fransmän. Det gör ont att möta Fauconnet och skulle inte vika en millimeter om det var pansarvagnar han mötte i loppen. Går gärna upp i täten tiigt för att få upp farten i loppen. Sjunker sedan ned genom fältet för att sedan under de sista varven plocka åkarna en efter en på insidan. Att han själv skulle bli omkörd på insidan på sista varven finns knappast. Då täcker han så långt in att åkarna får runda domaren som står mitt på isen.

Övriga åkare i det här loppet är dessutom samma typ av åkare men kan kanske distanseras något innan alltför mycket blod börjar flyta.