OS 2010 Vancouver

lg-vancouver2010_16d-aJ

SK Skrinnaren bevakar och kommenterar OS i Vancouver 2010
2010-02-26 Herrmedaljer till värdnationen inatt
Herrarna från värdnationen Canada hade inte infriat förväntningarna på OS inför nattens tävlingar. Men sista OS-short track dagen tog de 2 guld och 1 brons, ett bra jobb.
På 500m gick guldet till Charles Hamelin (CAN), silver till Sung Si-Bak (KOR)och bronspeng till Fracois-Lous Trembley (CAN). Meng Wang (CHN) knep guldet på 1000m, Katherine Reutter (USA) silver och brons till Park Seung-Hi (KOR). Stafettguldet på herrsidan till Canada, silver till Korea och brons till USA.

2010-02-26 9 medaljer skall det tävlas om inatt
Inatt avgörs 500m herrar, 1000m damer och herrarnas stafett över 5000m.

2010-02-26 Aftonbladet provar short track
Kolla in när Aftonbladet provar short track med SK Skrinnaren. Kul!

2010-02-26 Kina-Kanada-USA
Segern gick till de kinesiska damerna i stafetten igår natt. Korea diskade,  silver till hemmaåkarna i Kanada och brons till USA.

2010-02-25 Inför nattens kval och finaler
Då var det dags för herrarnas 500m kval och damernas 1000m kval. Dessutom skall damernas stafettmedaljer delas ut.

Ranyas tips inför finalen:
Idag går 3000m damer, där jag tror på att Kina kan ta hem detta guld. Korea kommer vara uppe och fajtas med Kina men ingen slår Meng Wang om hon är åker sista varven! Jag tror Kanada kan ta brons medalj. Men det är alltid svårt för minsta lilla fel i loppet kan denna ordningen ändras och det är ju det som är charmen:)

2010-02-25 Koreanska short trackåkarna är i ett stim
Deras herrar har vunnit dubbelt på 1000 meter och låg top 3 på 1500 meter innan de körde ihop i sista kurvan. Nu behöver det inte ens vara short track längre på programmet för att de ska vinna OS-guld. Igår vann Lee Seung-Hoon guld på 10000 meter i hastighetsåkning. Han misslyckades i koreanska OS-kvalet som kördes i april. Han ville dock ändå vinna OS-guld så han fick byta sport för 10 månader sedan och nu har han fått kliva överst på pallen. Han tog dessutom silver på halva distansen. 

2010-02-20 GULD till Lee  Jung-Su (KOR) och Yang Suh (CHN)
Ja, visst blev det spännande finaler och short track när det är som bäst! Vilken åkning som det bjöds på i natt i Vancouver. Guldet på damsidan vanns av en överlägsen Yang Suh från Kina, silverpeng till Lee Eun-Byul och brons till Park Seung-Hi båda från Korea. Vill gärna nämna i sammanhanget att vi var nöjda med dombeslutet att diska Meng Wang. Katherine Reutter var förbi Meng Wang när ingången av kurvan börjar så Meng Wang har inte rätt att bara gå före. Men hon lägger sig ändå in för att försöka ta platsen vilket orsakar Katerine Reutters fal. Bra beslut av domarna i detta läge.

Bland herrarna var det Lee Jung-Su som tog sitt andra guld (guld även på 1500m), silver till lagkamraten Lee Ho-Suk och brons till Apolo Anton Ohno. Bröderna Hamelin som gick ut tufft i finalen fick det tungt i slutet av loppet och blev utan medaljer.
/Linda Liljedahl

2010-02-20 Martin ger lite stories inför lördagens finaler
Först till damerna:
Kinas kvinnliga tränare som ofta är i bild är Yang Li. Hon vann silver på 500 meter i Albertville. Efter Salt Lake City blev hon sensationellt tränare för USA. Efter Turin tog hon över som huvudtränare för Kinas lag. Hon kommer från Harbin precis som Kinas populäraste idrottskvinna Yang Yang. Yang Yang vann Kinas första och andra OS guld i vinteridrott 2002.

Det har under många år varit stor rivalitet mellan träningscentren i Changchun och Harbin. Mycket lagtaktik har gjort att de bästa åkarna inte alltid kvalat till landslaget. (Som tränar i Beijing)

WANG Meng har inte tävlat på 1500 meter i världscupen men är kanske ändå största medaljkandidaten. Vinner hon 1500 meter tror jag definitivt att hon åker hem från OS med maximala 4 guld. Hon är dessutom öppet tillsammans med Kinas andra stora medaljkandidat ZHOU Yang.

Förutom dessa tror jag övriga finalister blir tre koreanskor och Reutter (USA). Reutter är fd VM guldmedaljös i inlines precis som de flesta andra amerikanska short track och hastighetsåkarna.

Koreanskorna kör säkert bättre på OS än i världscupen. Anledningen till detta är att isen delas som alltid med konståkningen. Av den anledningen är isen tjockare och mjukare än vid alla andra tävlingar. Detta gynnar lätta konditionsstarka åkare. Själv har jag alltid tyckt att OS isarna har känts som att åka i sirap och aldrig känt att jag kunnat göra mig åkmässigt rättvisa även om jag ofta hade lite tur.

Steven Bradbury var typexempel på detta. Han vägde 82 kg i Salt Lake och fick slita hårdare än sina motståndare i varje omgång. När sedan finalen kom var han helt slut redan når han ställde sig på startlinjen.

En annan som kan nämnas är BORODULINA Tatian. Hon är före detta europamästarinna från Ryssland som numer tävlar för Australien. Hon har kapaciteten att gå till final men brukar vara lite för snäll i sin åkstil för att jag ska tro på henne.

Då gå jag vidare med herrarna: Man måste nämna Hyun su Ahn som inte är med. Han vann 3 guld och ett brons i Turin. Han körde sin första seniortävling i Salt Lake och gick då som 16 åring till finalen där Bradbury senare vann. Han blev tvåa på VM senare samma år. Han vann sedan VM 2003-2007 innan han skadade knäet alvarligt på en träning hemma i Korea. Det var länge oklart ifall han skulle kunna komma tillbaka. Korea körde sina kvaltävlingar för OS redan i mars förra året och där var han tillbaka och blev då sjua. Med deras interna rankingsystem hade han dock behövt vara sämst trea för att kunna slå sig in i laget.

Ohno körde sitt första VM 1997 som 14-åring, men misslyckades att kvala in till OS året efter. Han vann världscupen 2000 men inte förrän 2008 när Ahn var skadad lyckades han vinna VM. Hans pappa är frisör i Seattle och brukar alltid vara med i bild. (Asiat med amerikanska kläder.) Mamma har han aldrig haft någon kontakt med. Ohnos styrka är hans tempoväxling och förmåga att köra om.

Celski är deras nya stora stjärnskott och klantade bort en säker seger i junior-VM förra året. Han var då även tvåa på stora VM. Han kommer från samma ställe som Ohno och var nog klar etta i laget i inledningen på säsongen. Han trillade på amerikanska OS kvalet och skar sig själv i låret. Det tog honom mer än två månade innan han i november kunde vara tillbaka på isen igen. Rehabiliteringen sköttes av icke okände ortopeden Eric Heiden.

Ho Suk Lee flerfaldig juniorvärldsmästare fick äntligen chansen i seniorlaget inför Turin. Där fick han agera hjälpryttare till Ahn och har fått stå i hans skugga ända fram till Ahns skada. Han är regerande världsmästare och fick överraskande stryk VM 2008. Han är otroligt duktig på att köra om. Han gör saker på isen som ingen annan är i närheten av. Detta ställer ibland till det för både honom själv och andra eftersom hans ibland oortodoxa stil gör att motståndarna inte förväntar sig att han ska kunna köra förbi där han gör.

HAMELIN Charles blev trea sammanlagt på VM och omdiskuterat direktuttagen till OS utan att behöva köra det kanadensiska kvalet som alla andra. Denna tävlings upplägg har även tagits efter av USA. De kör 10 dagars tävling där de börjar med ett tidskval. Efter detta tidskval får alla utom de bästa 16 åka hem. Det omdiskuterade i beslutet att han inte behövde köra kvalet var att hans egen pappa är sportchef på förbundet och den som tog beslutet. Hamelin ligger gärna först och drar ofta sina lopp mycket fort. Han liksom övriga kanadensare har dock bäst chans på 500 meter.

För att få grepp om den kanadensiska bredden på 500 meter kan nämnas att kanadas b-lag (utan de 6 OS-uttagna åkarna) hade tävling i Calgary. 9 kanadensiska åkare var i den tävlingen under det världsrekord som gällde vid säsongsinledningen.
/Martin Johansson inför lördagens short track tävlingar

2010-02-20 Final för 1000m herrar och 1500m damer – 2 x Lee?
Inatt blir det en fullspäckad short track natt. Finalerna både på 1000m herrar och 1500m damer skall avgöras. Skall det bli GULD till 2 x Lee?

På herrsidan tror jag i första hand på någon av koreanerna med Lee Ho-Suk som favorit. Han lär vara guldsugen efter disken på 1500m. Men hemmanationen Kanada lär också vilja ha guld och då är det framförallt Charles eller Francois Hamelin som kan leverera detta. Apolo Anton Ohno har som vanligt kapacitet för guld. Det lär bli en tät match och det lär bli taktik på dess yttersta nivå som avgör detta. Undrar också hur en pigg Harald Silovs kan få till det ikväll (idag har han inte tävlat i long track innan start). Det stundar för rafflande finaler!

På damsidan så tror jag också på Korea som guldfavoriter, med Lee eller Cho i spets. Men Kina kan likväl ta taktpinnen ikväll med Sun eller Zhou i täten. Men som tidigare vill jag varna för amerikanskan Katherine Reutter även om hon inte såg ut att vara helt på topp på 500m. En åkare som jag hejar på och som kanske har högre ”odds” är Australiens Tatiana Borodulina (fd rysk åkare). Hon är bra på 1500 men kanske ingen riktigt medaljfavorit. Det lär inte förvåna mig om någon kanadensare också tar medalj. Ja, en svårtippad kväll där många åkare har medaljchans. En hel del lär hänga på hur lottningen inför kvällen ser ut. Ups, vá spännande!

Det är på kvällens 1500m som Sverige hade en startplats, erövrad av Ranya Ezzi på OS-kvalet i USA/Canada i november 2009. Ranya är första short track tjejen som erövrat en kvotplats på OS i short track, en stor framgång för svensk dam short track. Men SOK sade nej till platsen och Ranya nekades start. Istället för Ranya så har Kristo Katalin från Rumänien fått startplatsen. Ranyas bästa placeringar är en 12:e plats på Världscupsfinalen i Dresden 2009, 13:e plats på EM 2009 och 13:e plats på EM 2010. Istället för OS laddar nu Ranya för VM som avgörs i Sofia den 19-21 mars.

Svenskar i elden i natt är det dock på 1500m long track där Sveriges lagtempolag med Johan Röjler, Daniel Friberg och Joel Eriksson startar. Ett stort lycka till för ”di blå och gula” i natt! Guldet tror jag dock går till fd short track åkaren Shani Davis.

Varför inte ladda upp inför nattens tävlingar med ett amerikanskt inslag om träning i short track med Apolo i spetsen. Det lär bli en lång natt framför TV:n inatt, länk till SVTplay-short track.
/Linda Liljedahl inför nattens tävlingar

Gisle säger sitt inför natten: Med tanke på herrarnas 1000m borde Korea och USA vara tipsen, men jag tror Charles Hamelin kommer starkare tillbaks. Tror dock mest på dubbel koreansk med Ho-Suk Lee som tar revansch för diskningen på 1500m före Jung-Su Lee. Trea blir Charles Hamelin och Apolo Ohno som fyra.

På1500m tror jag på en kamp mellan Eun-Buyl Lee från Korea och kinesiskan Yang Zhou. Jag tror liksom på herrararnas distans att det blir koreansk tguld. I OS har inte koreanerna möjlighet att träna lika mycket is som vanlig och detta kan ge dom det avgörande översottet. Å andra sidan har vi flera gånger sett at dom bara behöver en liten parkeringsplats för att köra ett fullvärdigt tränigspass även på en tävlingsdag……..

2010-02-20 Finn ett fel i OS-trailern på SVT!
Hittar ni något galet med den trailern som SVT har? (Vi menar den trailern som går mellan OS-inslagen med bla Bravida som reklam). Någon av idrotterna är ”speglade” på fel håll – vilken?

2010-02-18 Stor uppslutning på Skrinnarens OS-kväll
Vi var ca 50 pers som idag käkade middag och kollade på nattens short track tävlingar tillsammans. En mycket trevlig skridskokväll med både gamla och nya medlemma. Kul och trevligt att så många kom.

2010-02-17 Storfavoriten Meng Wang tog sitt GULD med marginal
Det blev som förväntat storfavoriten och världsrekordinnehavaren Meng Wang från Kina som tog gårdagens guld på 500m. Hon är helt enkelt i en klass för sig själv, ingen hade en ärlig chans mot Meng Wang. Marianne St-Gelais (CAN) tog silver och Arianna Fontana (ITA) brons. I herrstafetten kom Kina, Korea, USA, Canada och Frankrike vidare till finalen. Sarah Lindsay besviken efter disken.

2010-02-17 Gisle och Linda tippar inför nattens finaler
Gisle Tverland:
Eftersom det ändast är 500m damer som har final e det ju upplagt för Meng Wang, men för att det är lite tråkigt tror jag faktisk på en lite ”runner up” här. Hemma hoppet Jessica Gregg, nu som Canada har brutit förbandelsen med att inte ta OS guld på hemmaplan.
Linda Liljedahl: Meng Wang tar med sannolikhet guldet men det finns några åkare som jag ändå vill lyfta fram i sammanhanget. 3 kanadensiskor är vidare till kvarten och av dessa tror jag mest på St-Gelais Marianne även om all 3 (Jessica Gregg och Kalyna Roberge) också åkt bra under höstens tävlingar. I övrigt så är Kathrina Reutter (USA) också en utmanare på dagens 500m.

2010-02-15 OS-finaler ofta spektakulära – Varför?
Flera finaler i short track på OS blir spektakulära. Enligt min erfarenhet mer spektakulära än vad finalerna på EM, VM och VC blir. Varför? Jo, så här tror jag. För det första så är OS en distanstävling där åkarna inte behöver bry sig om en sammanlagd placering. På mästerskap finns alltid en aspekt att åkaren behöver sina poäng på distansen för att få en bra sammanlagd placering. I världscupen räknas en sammanlagd placering vilket gör att åkare även på dessa tävlingar är rädda om sina poäng och inte tar ”onödiga” risker i sina finaler/heat.

Den andra aspekten är att short track normalt på EM, VM och VC för en relativt anonym tillvaro. En medalj på ett OS ger åkarna en medial uppmärksamhet som kan vara nyckeln till nya sponsorer och yttre uppmärksamhet. Så med bakgrund av detta tar några åkare i OS-finalerna större risker än vad man normalt skulle göra, ”allt eller inget”. Ingen kommer ihåg vem som kommer 4:a men medaljörerna minns vi.
/Linda Liljedahl

2010-02-14 Då var OS äntligen igång och första guldet till Sydkorea
Koreanen Lee Jung-Su tog första guldet i short track på distansen 1500m. Silver till Apolo och brons till hans lagkamrat Celski. Kul start på tävlingarna! De förväntade damstafettlagen Korea, Kina, Canada och USA tog sig vidare till A-finalen. Fullständiga resultat hittar du här. Här kan du se finalloppet via Aftonbladets hemsida och även på Expressens hemsida.

Linda Liljedahl kommenterar: Aftonbladet anser att det var en Bradbury. Men det var inte i närheten av en Bradbury enligt min mening. Det som hände i Salt Lake City var unikt genom flera omgångar och mer extremt. Men det blir alltid väldigt uppmärksammat när åkare faller i finalerna men det ingår i short track att hålla sig på fötterna. Ungefär som att det gäller i skidskytte att pricka rätt då man skjuter. ”It is a part of the game”. Klumpigt av Korea, enligt min mening.

I övrigt kul att se att Haralds Silovs som kom på 1o:e plats på 1500m short track kom på 20:e plats på 5000m long track tidigare under dagen. Tufft tävlingsprogram för Haralds. Fd short track åkaren Lee Soung-Hoon tog silvermedalj på 5000m long track.

2010-02-08 Ranya ger 100 gånger pengarna på Unibet!
Nu går det att tippa på Short Track åkarna till OS. På Unibet ger Ranya Ezzi 100 gånger pengarna på 1500m! Kolla in deras hemsida här.
På svenska spel kan du också satsa både på damerna och på herrarna.

2010-02-07 OS-programmet och länk till officiella hemsidan
13 februari    1500m herrar (finaler), 500m damer (heat) och damstafett kval
17 februari    1000m herrar (heat), 500m damer (finaler) och herrstafett kval
20 febrauri   1000m herrar (finaler) och 1500m damer (finaler)
24 februari   500m herrar (heat), 1000m damer (heat) och damstafett finaler
26 februari   500m herrar (finaler), 1000m damer (finaler) och herrstafett finaler

2010-02-07 OS-kväll på O´Learys den 18 februari
Vi tänkte ha en gemensam OS-kväll på restaurang O´Learys i Swedbank Arena torsdagen den 18 februari kl 17.30. Vi käkar lite kvällsmat och på tv-monitorerna kommer det att visas short track från onsdagsnattens tävlingar som är 500m damer, 1000m herrar o kval i herrstafetten. Vi hoppas på att både gamla och nya medlemmar sluter upp för lite mat, social samvaro och spännande short track tävlingar. Ta gärna med er familj och vänner!

2010-02-07 Skrinnaren hjälper Svenska Spel
Linda och Martin har under en månads tid varit Svenska Spels bollplank i oddsättningen för short track åkarna till OS i Vancouver.

2010-02-07 Skrinnaren hjälper Aftonbladet
Skrinnarens åkare hjälpte Aftonbladet med en kort film om short track.
liten start

2010-02-07 Expressen skriver om Steven Bradbury
Då var det OS igen o Steven Bradburys guld från 2002 är högaktuell igen. För er som inte har sett det gå in och kolla loppet på följande länk så att du vet vad ”Göra en Bradbury” betyder. ”Bradburys galna finallopp” (expressen)
Här är några roliga artiklar som Expressen skrivit:
”Vinn Bradburys signerade bok”

”Ett sagolikt slut”

”Steven Bradbury om..”

Skrinnaren bevakar och kommenterar Short Track vid OS i Vancouver 2010