Damer 1000m

Jacob  Janssons försnack kring damernas 1000m:

Damernas 1000m kan tänkas bli ensidig med Choi Minjeong som tar hem guld i överlägsen stil precis som hon gjorde på 1500m, men det tror jag inte kommer hända. Det är ett startfält med många hungriga åkare som misslyckats tidigare och några som lyckats och är sugna på mer. Detta bjuder in till bra racing och överraskningar.

Den klara guldfavoriten är Choi. Med hennes grymma teknik och taktik är det inte många som kommer kunna sätta emot henne om allting går som det ska. Choi har vunnit 3 av 4 1500m denna säsong och har 2 av 2 körda på 1000m.

Det finns 4 andra åkare som skulle kunna utmana Choi om vinsten. Dessa är Shim Sukhee, Arianna Fontana, Kim Boutin och Marianne ST Gelais.

Shim har haft ett uruselt OS än så länge. Med ett fall i 1500m och ett misslyckat kval på 500m är hon garanterat revanschsugen. Shim är den enda som denna säsongen har slagit Choi på 1500m. Nu är detta 1000m men med en bra taktik tror jag att Shim mycket väl kan ge Choi en rejäl match och kanske till och med knipa guldet.

Kim Boutin som har en fantastiskt OS med 2 individuella medaljer inför den sista distansen är den enda icke korean som vunnit på 1000m och 1500m under denna säsong på damsidan med sin vinst på 1000m under den tredje världscupen. Detta på en dag när Choi inte körde och Shim inte hade en bra dag. Men med 2 andraplatser bakom Choi de gångerna Choi körde seglar hon absolut upp som en eventuell guldkandidat. Frågan är däremot om hon verkligen har något att sätta emot Choi denna gång. Jag tror att Kim har sin chans i att Choi och Shim misslyckas vilket är mycket möjligt.

Arianna Fontana har verkligen lyckats pricka formen ännu en gång. Denna veteran gör sitt fjärde OS och har tagit medalj på alla fyra. En otrolig bedrift. Men tro inte hon slappnar av nu, Med hennes form och rutin vet man aldrig vart man har henne och jag tror att om det blir ett lopp där mycket händer så kommer fontana med sin rutin segla upp och vara med och kriga om medaljerna.

Marianne ST Gelais kom till detta OS för att ta det OS guld hon ännu inte har. Efter 3 misslyckade försök har denna veteran som gör sitt sista OS nu sin sista chans och jag tror att hon verkligen inte kommer hålla igen. Detta kan bjuda in till misstag men även gå hem. Marianne är en av få som skulle kunna hänga på Choi och eventuellt köra om också när hon sätter fart. Men är Marianne i A-final så kommer hon bara gå för guld och det kommer leda till ett intressant lopp som är svårt att förutse.

Min pall

Guld: Marianne ST Gelais
Silver: Shim Suk Hee
Brons: Arianna Fontana

Jacob Jansson