OS profiler Sochi

Här kan ni läsa om favoriterna och de olika åkarnas taktik för att försöka vinna OS medaljer.

På vår andra sida hittar ni alla andra artiklar, inlägg, tippningar och anekdoter som förknippas med short track och OS.

Stafett Herrar 5000 meter

Holland
Detta är ett lag som sakta blivit bättre och bättre de senaste åren och som numera börjar ta mästerskapsmedaljer. Laget är jämt och åkarna har levererat exceptionellt bra de senaste åren. På EM för en månad sedan var samtliga tre åkare topp sex. Sjinkie Knegt blev dock diskad när han gav fingret åt Ahn efter målgången i stafetten. Niels Kerstholt är duktig på att hålla hög fart och köra från täten och sedan växla över till Sjinkie som tar de sista två varven. Stafett brukar passa Holland ganska väl då isen blir väldigt uppkörd och påminner om de alltid sämre isarna som de brukar träna på. Laget försöker att ligga längst fram under andra halvan av loppen.

Korea
Laget lever lite på gamla meriter. De har inte samma exceptionella avslutare längre som de alltid tidigare haft. Förr om åren kunde de göra som de ville. Antingen bara få för sig att köra ifrån motståndarna eller vänta till sista varvet och då köra om och vinna utan att svettas. Nuförtiden kan de därför verka lite nonchalanta när deras vanliga taktiker inte längre fungerar. En styrka som de dock har kvar är att de är enda laget som de sista varven kan åka på samma sätt som i början utan att få några felskär. Kommer de inte hem med medalj är det på hemmaplan ett fiasko men det är inte alls givet denna gång.

USA
I år har de levererat. Det kan tyckas något överraskande eftersom på pappret har de inte ett lag som ska konkurrera med de bästa. Det de har är ett helt gäng med inlinesåkare och är det något som de är bra på så är det trånga situationer. Klungor med hundra personer är något som är vardagsmat och då är 8 personer i en växling ganska lättnavigerat. I övrigt är de också vana vid lopp på långa distanser, vilket gör att de är väldigt uthålliga. När laget sedan kryddas med Celski på slutvarven har det visat sig tillräckligt för 3 pallplatser på fyra försök i världcupen i år.

Kazakstan
Skrattar sig lyckliga för att vara här. Allt föll på plats i OS-kvalet och när Ungern till slut blev rånade på sitt resultat i kvalet räckte det till en åttonde plats trots att de är långt mycket sämre än England, Frankrike, Ungern, Tyskland, Japan och ett par till. Det är ytterst överraskande ifall de syns i TV-bild de sista 10 varven.

Italien
Bredden är inte den samma som tidigare trots att de sedan några år fick förstärkning av Anthony Lobello som tävlade för USA i Turin för 8 år sedan men som efter kontroverser med förbundet utnyttjade sitt dubbla medborgarskap och bytte land. Confortola och Dotti är dock de bästa i laget men borde inte räcka till i sin semi.

Kina
I år har de verkligen med sina mått mätt varit urusla. En fjärdeplats som bäst denna säsong är allt de mäktat med. På 1500 meter som gick första dagen visade de kinesiska herrarna dock en helt annan sida. Chen och framförallt Han såg mycket bra ut och det finns stor chans för dem att överraska om de lyckas ta sig förbi semifinalen där de bara är tredjerankade.

Ryssland
Här handlar det om vad deras fjärdeåkare kan prestera. Ruslan Zakharov som för övrigt läste den olympiska eden vid invigningen har tidigare tagit denna position. I EM var han dock petad i finalen där istället Migunov fick chansen och tog den. Lagets starkaste del är de tre sista varven då den inköpta delen av laget kör. Först är det den store och starke Vladimir Grigoriev som kör. Hans växling till Ahn när det är två varv kvar gör att Ahn kan plocka in flera meter på motståndarna. Ahn är sedan det givna ankaret och har ensam avgjort fler stafetter än alla andra åkare tillsammans.

Kanada
Tre fjärdedelar av guldlaget för fyra år sedan står åter på startlinjen. I år har de sett fruktansvärt vassa ut och egentligen bara fått stryk en gång när de stått på benen. Mest imponerade var dock den sista världscuptävlingen där de i semin föll men körde ikapp ett halvt varv på Korea, Holland och Kina. Krafterna räckte dock inte till den sista omkörningen och de slutade trea i den semifinalen. Kanada brukar ligga med i fältet men med ca 15 varv kvar lägger de in en stöt och drar därefter på allt vad de orkar in till mål.

 

Stafett Damer

Kanada har aldrig missat medalj på de denna distans men aldrig varit favorit att vinna. Precis som vanligt är det bara tvä lag det handlar om. Korea och Kina. Denna kamp är idag episk och har pågått i 20 år. Vid varje tävling är det dessa två lag som möts i finalen och det finns inga fula trick som här inte provats för att slå motståndaren. Båda lagen brukar vilja ligga först och sedan blockera sina motståndaren från att komma om. En av de saker som är mest utstuderade är hur mycket de drar i sär benen när de knuffar fram sin lagkamrat i växlingarna. Man får inte göra det hur utstuderat som helst men gränserna är testade till millimeternivå. Motståndaren som ligger bakom får åka lite extra långt i växlingarna och det är inte ovanligt att åkare faller över ett utsträckt motståndarben.

Rivaliteten mellan dessa länder öppnar ofta att andra länder kan åtminstone kan knipa silver. Kina blev diskade i finalen 1994 och 2006. Korea 2010. Däremellan tog de hand om guld och silver. Detta är också den enda distans där Ryssland tagit medalj i short track. Det var dock ett tag sedan, 1992 tog de brons under OSS flagga.

Korea. Odds 1.55
Har just nu ett övertag. Kina har ingen chans att åka ifrån Korea denna gången vilket betyder att Korea har en stor möjlighet att ta hem det här guldet då de har Shim på sista sträckan och blir hon ensam tillsammans med en kinesiska de sista två varven kommer hon att vara först över mållinjen. Koreanskorna vet det och deras mål är att få en så pass hög fart i finalen att övriga länder är avhängda innan Shim ska ta över. Satte världsrekord i semifinalen på sista världscuptävlingen när de kunde köra ostört och slapp möta Kina.

Kina. Odds 3.00
Har förlitat sig till att Meng Wang ska ligga i ledningen när det är två varv kvar. I vanliga fall får farten vara hur hög som helst redan från start bara de kan hålla ledningen framför koreanskorna. Meng Wang är den enda som är snabb nog att hålla Shim bakom sig och utan henne måste de byta taktik. Största chansen är troligtvis ifall de istället håller ner farten och låter fler lag blanda sig i. Förhoppningsvis får de något lag mellan sig och Shim på slutet. Frågan är om de vågar gambla på detta sätt för att ta guld men riskera alla medaljerna och ifall koreanskorna låter dem göra det eller sköter farthållningen i högt tempo själv. Yang Zhou kommer troligtvis ta de sista varven.

Italien Odds 11.00
Har haft en generationsväxling och har numera ett konkurrenskraftigt lag. Det är dock ett ganska ojämt lag där först den blixtsnabbe Valcepina och till sist Fontana kommer avsluta.  Denna duo har tillsammans med de två övriga åkarna varit så pass framgångsrika att de inte missat en enda final i världscupen denna säsong.

Kanada Odds 11.00
Här är traditionen tung och kanadensarna har bra stafetter i sitt DNA. Om Italien förlitar sig på stjärnorna ska leverera så är det här kollektivet. Har denna säsong varit i alla världscupfinaler och där slagits med Italien om bronsen. Endast en av fyra gånger har de varit före Italienskorna, hittills.

Japan Odds 21.00
Laget som alltid verkar ha bra bredd men aldrig någon riktig topp. De väger alla lätt och när det är trångt som i växlingssituationer är det ofta japanskorna som viker ner.  Ayuko Ito är stjärnan och den som fått ta ankarrollen i laget. Tyvärr har hon inte riktigt räckt till då mot de andra lagens stjärnor.

Ryssland Odds 26.00
Belayakova och Borodulina är rutinerade även om Borodulina inte fick så mycket stafetträning under sina år för Australien. Detta i kombination med att unga Prosvirnova bara blir bättre för varje gång man ser henne.  Allt detta tillsammans med en fanatisk hemmapublik gör att de kan hota Kanada och Italien om en finalplats.

Holland Odds 41.00
Kanske ändå Ter Mors största chans om hon vill bli historisk med att ta medalj i två olika idrotter under samma OS. Av den anledningen bra att lägga det först innan hon blir alltför sliten av sitt digra program. Tyvärr  kan hon inte helt göra sig rättvisa på denna distans då hon väger mer än Yara Van Kerkhof och därför inte får den extra fart vid varje växling som hennes konkurrenter får.

Ungern Odds 81.00
Ungern är inget dåligt lag och tog brons i EM i år före både Ryssland och Italien. Trots det ska de nog vara glada över att bara ha tagit sig hit. Speciellt regerande bronsmedaljöserna USA har högre toppar men jämnheten är bra och särskilt Ungerns fanbärare Bernadette Heidum är en stark åkare på de längre distanserna.

500 meter Damer.

Om 1500 meter är Koreas distans på OS så är damernas 500 meter det som Kina dominerar. Koreanskorna är oftast lätta, uthålliga och haft fantastisk teknik. Detta har passat de längre distanserna väl men på 500 meter har de historiskt aldrig lyckats. Åkarna från Kanada, USA och Kina har det gemensamt att de är snabbare än koreanskorna och då speciellt på det första varvet. Koreanskorna har därmed ofta hamnat långt bak i fälten och inte hunnit om i tid för att ta sig vidare i sina lopp. Li Yan tog kinesiskt silver redan vid första OS i Albertville och silver fick kinesiskorna vid varje OS fram till 2002 då Yang Yang (A) tog Kinas först OS-guld någonsin i ett vinter-OS. Efter förbannelsen väl var bruten har de tagit guld varje gång sedan dess.

Li Yan och Yang Yang kommer båda att vara på plats i Sotji. Li Yan är numera huvudtränare för Kina och kommer troligtvis att ofta synas på bild från coachboxen. Tidigare har hon även varit tränare för andra lag som exempelvis USA. Yang Yang är invald i den olympiska kommitén och kommer troligtvis att synas på hedersläktaren. (A) som oftast står vid hennes namn är för att hon hade en lagkamrat under hela karriären med samma namn. Lagkamraten brukar benämnas med (S). Anledningen till dessa konstiga namnen var för att de bestämde sig för att skilja åkarna åt med vilken månad de var födda, augusti och september.

500 meter är inte taktikernas distans. Istället gäller det att få en bra start och sedan försöka behålla den om man ligger på en kvalplats för nästa omgång. Damerna brukar generellt köra mer defensivt än herrarna. Den defensivare åkningen  syns tydligast på att damerna är mer noggranna med att hålla in snävt i utgångarna på rakorna för att ge mindre plats att köras om på insidan. Trots den defensivare åkningen vill ändå alla få en bra tid eftersom tiderna är helt avgörande för vilken banlottning man får i nästa omgång.
FAN Kexin, Kina. Odds: 2.75
Kanske inte den snabbaste av alla åkarna över 4,5 varv men blixtrande snabb i starten och kommer troligtvis att leda alla sina lopp från start till mål. Har varit på pallen vid alla världscuper i år men endast segrat den gång då Meng Wang inte stod på startlinjen. Kör ofta väldigt snävt vilket gör henne svår att passera på insidan. Sätter ofta en hand i ryggen på motståndaren utanför innan start. Det finns en prick i isen vid startlinjen som åkarna måste stå centrerad över och startern kontrollerar det men det ska inte underskattas det mentala spelet att kom inte hit och stör mig på min bana.
PARK Seung-Hi, Korea Odds: 5.00
Snabb i starten för att vara koreanska vilket gör att hon har lättare att få en snabb tid och bättre banlottning än sina landsmaninnor.
FONTANA Arianna, Italien Odds: 5.50
Fullständigt dominant på denna distans i Europa. Hon är framförallt startsnabb och duktig på att köra om. Vann världscupen på denna distans 2012 och två gånger på pallen i år.
SHIM Suk Hee, Korea Odds: 6.50
17 år gammal och stor medaljkandidat på 500 meter trots att det är hennes klart sämsta distans. Hade det bara varit att åka själv så hade hon nog varit snabbast av dem som ställer upp här men eftersom hon har så dålig start måste hon köra om så många i varje lopp. När Meng Wang nu inte är med så kan det bädda för Shim. Det finns ingen som sätter upp lika blixtrande fart längst fram vilket ger större möjligheter för Shim att köra om motståndarna.
ST-GELAIS Marianne, Kanada Odds 7.50
Tog silver för fyra år sedan och vann alla världscuplopp hon ställde upp i 2011. Inte lika bra i starten som vanligt i år och omkörningar har aldrig varit hennes bästa sida och hon har därför bar fått ihop en pallplats i årets världscup.
VALCEPINA Martina, Italien Odds 11.00
Kör på ett typiskt sätt för en italienska. De tränar alltid tillsammans med herrarna vilket gör att de alltid får träna på att ligga bakom dem med riktigt hög fart. Det gör att italienskor typiskt är mycket snabba speciellt när de ligger bakom andra åkare, men oftast inte särskilt bra på att köra om.
PROSVIRNOVA Sofia, Ryssland Odds 15.00
Ny sextonårig ryska som verkligen fått sitt genombrott denna säsong. Åker tekniskt väldigt vackert och har med lite tur tagit en fjärdeplats denna säsong i världscuppen. Oddsen på henne är dock lite väl lågt satta och hon är långt ifrån rysslands största medaljhopp i denna gren.
MALTAIS Valérie, Kanada Odds 21.00
Valerie är bäst på 1500 meter och kommer inte att köra denna distans om inte någon av de övriga tre kanadeniskorna stryker sig.
BORODULINA Tatiana, Ryssland Odds 34.00
Bästa ryskan som gör olympisk comeback för Ryssland. Förra OS representerade hon Australien men det ekonomiska stöd som Ryssland erbjöd var det ett enkelt val vilka hon skulle åka för denna gång. Hon har framförallt förbättrat sina omkörningar men är lite för försiktig av sig och hamnar lite för ofta med bakvikt som i värsta fall leder till att hon sätter sig på rumpan i utgången på kurvan. Kör hon efter sin förmåga kan hon dock mycket väl stå på pallen.
MALISZEWSKA Patrycja, Polen Odds 41.00
Är en ok åkare men har inte farten för att kunna hota de snabbare åkarna. Kommer få kämpa för att ta sig förbi första omgången.
CHRISTIE Elise, Storbrittanien Odds 51.00
Hennes bästa egenskap är att hon aldrig blir trött vilket kommer ge utdelning på de längre distanserna. Problemet är att ingen annan heller blir trött på 500 meter. Något yvig som åkare vilket man inte har tid med på denna distans.
TER MORS Jorien, Holland Odds 51.00
Stor åkare vilket gör att det kan bli trångt för henne i starten i dessa tajta lopp. Åker fort men är som de flesta större åkare lite sämre på omkörningar. Hennes distanser kommer senare under OS men hon kan nog gå vidare från första omgången på en bra tid men sen blir det nog stopp.
GREGG Jessica, Kanada Odds 51.00
Har inte riktigt haft flytet i år och endast en fjärdeplats hittills på sin favoritdistans. Tekniskt står hon lite högt och ser ibland ut som om hon har kört för mycket hastighetsåkning men kan åka riktigt fort.
VAN KERKHOF Yara, Holland Odds 81.00
Yara har varit med i holländska laget i något år men har i år tagit ett stort steg framåt. I EM för någon vecka sedan chockade hon sig själv genom att ta sig till finaler hela tiden. Om det går upp för henne hur duktig hon egentligen är så kan det mycket väl nå till åtminstone en semifinal.
HEWITT Jessica, Kanada Odds 81.00
Dussinåkare och troligtvis den minst duktiga tredjeåkare Kanada haft på många OS. Tar hon sig dock inte vidare från första omgången är det rejält underkänt även för henne.
SMITH Jessica, USA Odds 81.00
Har åtta VM-guld i inlines och har liksom så många andra gått över från denna sport för att uppnå sin dröm om att få delta i OS. (Inlines var nära att bli invalt till Rio men IOK tyckte att förbundet var för korrumperat och misskött. Konstigt när bl.a den europeiska förbundet har sitt huvudkontor på Sicilien…)  Jessica har kört ok denna säsong men inte varit nära att rubba någon av de bättre åkare. Tekniken är lite roller derby style som många andra med liknande bakgrund haft före henne. Apolo Ohno är en av dem.
PIERRON Veronique, Frankrike Odds 81.00
Lite större åkare och hon är ingen sprinter. Har lite för mycket frekvens på de långa benen för att utnyttja dem fullt ut.
De som inte är oddssatta.
Har inte varit i final i år men strax utanför varje gång. Är riktigt startsnabb och har definitivt tillräckligt med spetskvalité för att kunna ta medalj under OS. Ofta hämmad i semifinaler när hon har haft snabba landsmaninnor framför sig som hon inte aggressivt får attackera.
Ytterligare en kinesiska. Världscupplatserna i år har tagits av Liu, Wang och Kexin. Det betyder att det kommer att lottas in en helt orankad kinesiska i något av loppen. Det blir en mardröm för alla andra åkare att få henne eftersom hon kommer att bli rankad som en av de sämsta åkarna. Bredden är stor och medalj är inte omöjligt för den som får chansen.

1500 meter Herrar.

Distansen är Koreas paradgren för både herrar och damer. I Sochi är distansen med på OS-programmet för fjärde gången och varje gång har koreaner varit först över mållinjen i herrklassen. I Salt Lake City var Kim Dong-Sung först men och började fira segern redan innan han efter någon minut kontroversiellt fick veta att han diskats och segern istället gick till hemmaåkaren Apolo Ohno. I Turin var det utklassningsseger av Ahn Hyun-Soo och Lee Ho-Suk och i Vancouver låg koreanerna på plats ett till tre inför sista kurvan. Lee som då var den största stjärnan försökte köra upp sig från brons till silverplats men föll och drog med sig en av lagkamraterna.

I år verkar däremot distansen vara mer öppen än på länge. Åtta olika åkare har varit på pallen under de fyra världscuplopp som körts.

Profilerna att se upp med i år;

Victor Ahn, Ryssland (Hyun-Soo Ahn). Odds: 6.00. Han vann distansen för åtta år sedan när han tävlade för Korea och har denna säsong varit på medaljplats i världscupen tre gånger, dock utan vinst. Förr körde Ahn alltid långt bak i fältet och rundade fältet på utsidan de sista två varven. Numer är Ahn mer av en sprinter och har inte längre uthålligheten att lägga upp loppen på detta sätt. Istället försöker han hålla sig långt fram och avancerar mest på insidan upp till täten. Går helst upp i täten med 3-4 varv kvar.

Charles Hamelin, Kanada. Odds: 4.00. Vill alltid ligga längst fram och sköta farthållningen i loppen. När Charles är i ledningen går det alltid fort vilket gör att ett samlat fält bakom honom har mycket svårt att komma om. Taktiken är dock som allra mest framgångsrik på 1000 meter där fler orkar följa med och luckorna bakom honom är färre. Det sämsta som kan hända honom är att det endast är en eller två åkare kvar bakom honom på slutet så att de får mer utrymme att sätta upp ordentliga omkörningar. Otroligt stark i början av säsongen men har sett mer mänsklig ut under de sista tävlingarna.

Lee Han-Bin, Korea. Odds: 3.50. Åkstark precis som alla koreaner. Behärskar alla typer av lopp och har en världscupseger denna säsong då han körde på Hamelins sätt. Han har haft det lite trassligare den här säsongen när han kommit lite längre ned i fältet.

Sin Da-Woon, Korea. Är regerande världsmästare på både 1500 meter och sammanlagt. Årets säsong har dock inte alls blivit som han hoppats på. Han har endast varit i final två gånger denna säsong i världscupen men dessa har slutat med ett fall och en diskning.

J.R. Celski, USA. Odds: 7.00. Har en seger denna säsong och blir mycket farlig om loppet inte blir alltför tätt. Han har troligtvis den bästa tekniken i världen, vilket gör att han kan åka i stort sett hur fort som helst. Hans akilleshäl är om det blir trångt i loppet för fysisk kontakt med andra åkare kan ganska lätt störa hans rytm och balans.

Sjinkie Knegt, Holland. Odds: 8.00. Älskar täta lopp. Går loppen något långsammare kan han definitivt ha en chans att vinna. Ingen åkare är bättre på att manövrera sig runt i klungor. Hans styrkor och svagheter är nog de exakt motsatta mot Celski.  Chansen att loppen kommer att utveckla sig på det sätt som gynnar Sjinkie är dock relativt små då åkarna under OS i regel brukar trissa upp farten mer än annars. Speciellt när det som i år är relativt jämt och samtidigt många som vill dra hårt i fronten på klungan.

Francois Hamelin, Kanada. Odds: 21.00 Charles lillebror är kanske ingen av huvudfavoriterna men han har lyckats förr i OS. Han är inte tillräckligt stark för att dra loppet längst fram men brukar vara bra på att positionera sig fram i fälten till en andraplats. Väl där ligger han som en igel och de flesta av åkarna ser gärna sig själv i täten före Francois. Det kan mycket väl leda till guld för åkaren längst fram och silver till Francois.

Semen Elistratov, Ryssland. Vann EM på denna distans en månad före OS.  Semen åker inte vackert men har troligen det största hjärtat av alla och det ska man inte underskatta, speciellt inte när OS går på hemmaplan. Han skulle troligtvis inte kunna hänga med de allra snabbaste åkarna om de åkte var för sig, men ingen kan åka ifrån Semen när han jagar motståndare i en klunga. Han kan dessutom alltid pressa sig tillräckligt för ett omkörningsförsök på sista varvet.

Andra att ha ögonen på;

Kim Yun-Jae, Korea. Var tvåa på VM förra säsongen men har i år bara fått ställa upp en gång i världscupen efter att Noh Jinkyu skadat sig. Denna enda start resulterade i en fjärdeplats.

Michael Gilday, Kanada. Ungefär samma typ av åkare som Celski. Har dessutom, precis som Celski, haft världsrekordet på 500 meter trots att 1500 meter är hans bästa distans.

Thibault Fauconnet, Frankrike. Odds: 21.00 Samma typ som Francois Hamelin. Han är dock lite mer benägen att gå upp i täten och definitivt mycket elakare när han ska försvara sin plats.

Niels Kerstholt, Holland. Är en duktig åkare men har ett ännu större självförtroende. Han har inte riktigt uthålligheten till 1500 meter men går gärna upp i ledning och dödar loppet från täten, som han själv uttrycker det. Han är dessutom ganska stor och bör därför inte räcka till på en olympisk is där isen är tjockare och missgynnar den tyngre åkaren.

John-Henry Krueger, USA. Odds: 21.00. Vi hade inte med honom från början och tror väl fortfarande inte riktigt på honom men har är fått hyfsat odds från Unibet. Kreuger är uthållig och taktiskt slipad som som ofta positionerar sig bra i klungorna.

Oddsen är tagna från Unibet, som inte känns helt pålästa. De har även Odds på 15.00 på Jinkyu Noh som vi tidigare rapporterat om har brutit armen och opererat bort skulderbladet efter en cancerdiagnos. Han har självklart sedan länge varit ersatt i koreanska truppen.