OS 2014 Sochi

SK Skrinnarens egna OS-sida med rapporter, inlägg, skvaller och tippning inför OS i Sochi.

Vi har dessutom startat en inför-OS-sida där det går att läsa om profiler och favoriter på de olika distanserna.

Ahn gör om bedriften från Turin

Viktor Ahn gör som i Turin och tar med sig 3 guld och ett brons. Han var redan tidigare den mest framgångsrika åkaren genom tiderna vad gäller både VM och världscupen och nu har han även samlat ihop 6 OS-guld och 2 brons.

500 meter vann han trots en usel start och genom att sen köra om hela fältet. Stafetten avslutade sedan hela OS-programmet och där körde han sedan de två sista varven för sitt Ryssland.

20130120_172727

 

Viktor Ahn under sitt besök i Malmö för ett år sedan.

Guld till hemmahoppet Ahn på 500m! Park tog 1000m!

Silver, guld och nu guld igen! Grattis Ahn till guld på 500m, snyggt!

Jorien ser allt lite tung ut. Kanske inte helt klokt att dubblera idag. Hade det inte räckt att åka semi och final i lagtempo? Nu vann hon B-finalen. Park tog guld på 1000m damer. Fan silver och Shim brons.

Sista tävlingsdagen, 500m herrar, 1000m damer och herrstafett

Ikväll är det upplagt för riktigt bra short track med sammanlagt 9 medaljer att tampas om. Jorien Ter Mors har precis ”värmt upp” med att åka lagtempo i hastighetsåkning på skridsko och tagit Nytt Olympiskt Rekord och kvalat vidare med holländska laget till semifinal imorgon. Nu blir det 1000 m short track för hennes del. Jag tror dock att Elise är mycket revanchsugen och hon visade tydligt i heaten att hon har hög kapacitet. Shim vill nog också vara med i matchen! Det lär bli spännande.

På herrsidan är det flera meriterade som vill vara med och ta medalj. Startpositionerna lär bli mycket avgörande. I stafetten saknas både Korea och Canada vilket gör det mer öppet för värdlandet 4yssland. Jag tror även att Semen och Ahn tar medaljer individuellt idag. /Linda, från skidbacken 🙂

Damstafett och kval

Korea, Canada och Italien fick ta emot dagens medaljer i damernas stafett.

Skvaller

Ja vi får väl ha lite skvaller från OS med också. Om Elise Christie, mer om Elise. Om vi återgår till själva prestationen så är de kanadensiska damerna inte helt nöjda. Mer nöjd är Jorien med sitt guld i long track trots missen på samma distans i short track. Arianna överraskade på 1500m med brons.

För värdlandet går det också bra, 3 medaljer, Ahn både guld och brons och Grigorev silver.

Medalj i ”fel” sport

Det blev ingen medalj på 1500 m i short track för Jorien ter Mors. Men idag ställde hon upp på samma distans i hastighetsåkning på skridsko och tog guld! Så härligt gjort. Och hennes första olympiska medalj ”ever”. Nu väntar några vilodagar och sen återstår för henne medaljchans på 1000m (i short track kanske skall tilläggas). Jag tror dock att Jorien även kommer att deltaga i lagtempo/teampersuit i hastighet. Så det innebär 2 medaljchanser i så fall. /Linda

Annat som varit…

Fall i stafetten för herrarna. Både Korea och Canada föll i sina semifinaler och kör därmed i B-final. Två medaljfavoriter är därmed borta. Detta lämnade plats för bl.a. Holland och Kazakstan i A-finalen, lite oväntat. På damsidan i stafetten får vi notera att Holland fick PEN.

Och sista om coacherna

Japans coach heter Takehiro Kodera. Han gjorde sin internationella debut som 14-åring i svensk trikå. Det svenska laget körde en världscuptävling i Kanada 1994 och dit åkte tre åkare. Helgen innan världscuptävlingen kördes en mindre tävling och där var stafett med på programmet. Claes Ekstrand som var dåvarande svensk förbundskapten letade runt för att hitta en fjärde åkare så att laget kunde få ytterligare ett lopp. En av de sist tillfrågade var japanska coachen men de hade ingen åkare men läkaren i laget hade tagit med sin son och han skulle enligt tränaren vara en duglig talang. Med lite skepsis och inga andra val gjorde Kodera sin debut och blev delegerad till tredje sträckan eftersom han ansågs sämst i laget. Den lilla späde Kodera på då 40 kg fick knuff av Martin som skulle avsluta och det var en av de hårdaste puttar man kunde få på den tiden. När Kodera fick första knuffen ställde han sig bara på högerfoten i ett halvt varv och gled om hela världseliten.

Något år senare dök han upp i det japanska landslaget där han stannade kvar i ett decennium med massor av internationella  meriter.

Och ännu mer coacher

Den enda coachen i OS som har åkt samtidigt som sin adepter är Gregory Durand ifrån Frankrike. Han är numera rysk coach och har tävlat mot Grigoriev och Ahn. I OS i Salt Lake var det till och med så illa att han tacklade omkull Ahn på 1500 meter. Ahn blev felaktigt diskad men Durand hävdar fortfarande att det var Ahns fel. Ahn och Martin är dock ense om att det var fel person som fick diskningen. Ahn föll och Martin fick hoppa över honom när det hände så de upplevde det från hyfsat nära håll.

Medaljer i coachboxen

När en åkare är på isen finns det alltid en matchcoach i heatboxen. Dessa coacher är ofta fd aktiva och i ett OS är det en medaljstinn samling. I sin gula jacka har vi som tidigare skrivit sett Li Yen som med framgång hittills coachat kineserna. Hon tog silver individuellt i Albertville. Silver på herrsidan i samma mästerskap tog Frederick Blackburn som är Kanadas damcoach. I brittiska laget ser man Nicky Gooch som tog brons i Lillehammer, men roligast av allt är att se ett herrlopp med Italienska, amerikanska och kanadensiska åkare på isen. De som då står axel vid axel och skriker ut taktiska drag till sina åkare är Eric Bedard för Italien, Stephen Gough, för Kanada och Derrick Campbell för Kanada. Det dessa åkare har gemensamt är att de är utgjorde tre fjärdedelar av det lag som tog stafettguld för Kanada 1998.

Final 1500m! Guld till C. Hamelin och Canada! 

Han körde starkt hela dagen och tog silver och bronset gick till hemmahoppet Ahn. De tre hade en klar lucka till övriga i startfältet. (Alla juniorer-kolla omkörningen av Han när det var 5v kvar, smidigt-Öva på måndag! ;))

B-final-rafflande….bra jobb av Lepape!

Damer stafett semi

Semi 1- Väntat och enkelt-Korea och Canada till final. Nu blir det nog lite tätare lopp. Semi 2-Kina och Italien vidare.

Semi på 1500m

Då drar det igång igen, nu semi! Semi 1-Han ser stark ut, även Ahn vidare. Park och F Hamelin till B-final. Niels var offensiv i början men det räckte inte till.

Semi 2- Oj! Klantigt av Sin men Lee blir uppflyttad. Celski och Chen också till A-final.

Semi 3- Snyggt av Jack! Och C Hamelin också vidare.

Snyggt jobb även av Anders! /Linda 🙂

500m damer och

då händer det lite mer. 2 tjuvstarter på Tatiana. Tatiana som bytt land till Australien och nu inför OS på hemmaplan bytt tillbaka för att få tävla för sitt hemland i sitt hemland på OS. En snöplig start! För Europa ser både Arianna och Elise ut att gå bra. Kul att även Charlotte och Yara gick vidare sett ur europeiska ögon. /Linda

Då var vi igång-1500m herrar

och de bästa åkarna har gått vidare. Det är upplagt för täta semifinaler.

Nu starter OS på riktigt
Short track drar igång idag i Sotji. Du kan följa hela tävlingen via Viaplay med sammandrag under kvällen på TV10. Kommentatorn Anders Bjuhr som normalt kommenterar Premier League har läst på ordentligt och varit på besök både på vår Starclasstävling och på studiebesök hemma hos Martin inför detta jobb. En av hans största informationskällor är Skrinnarens OS-sidor. Passa även på att läsa på lite inför loppen på vår inför-loppen-sida där ni kan få insikt i hur de olika åkarna lägger upp sin taktik.

Profiler och favoriter damernas 500 meter och stafett
Profiler och favoriter inför damernas 500 meter och stafett den 10/2 går nu att läsa här.

Olympiska eden
Den olympiska eden svärs av en aktiv från värdlandet under invigningsceremonin. Ryssland  valde Ruslan Zakharov Short Track åkare troligtvis med i stafetten som svor eden.

Flera short track åkare som fanbärare
Ja det blev mer än Jon som blev fanbärare. Heidum Bernadett och Jorien Ter Mors blev också fanbärare för sina respektive länder Ungern och Holland. Även Hong Kongs ende deltagare och Short Track åkare Pan To Barton Lui bar flaggan och så Vladislav Bykanov för Israel.

Eley fanbärare för GBR
Den brittiska short track åkaren Jon Eley blir fanbärare för Storbritannien.

Unibet har satt short track oddsen
Då har spelbolaget Unibet satt oddsen för short track inför OS. Dags att tippa!

Skall Ahn bära Rysslands flagga?
Ja nu spekuleras det i vem som skall bära värdnationens flagga vid invigningen på OS i Sochi. Ett av namnen är fd koreanska short track åkaren Ahn som nu tävlar för Ryssland och som också är ett av de hetaste medaljhoppen för värdnationen. Är det troligt? -Nej säger vi! Det tror vi inte på.

Några short track åkare som burit flagga är bla Meng Wang från Kina, men då vid sommarspelen i Peking. För just Kina bar även deras mest populära idrottskvinna alla kategorier Yang Yang fanan i Turin. Hon var också en av de allra sista som sprang med facklan inne på stadion i Peking 2 år senare. Andra stora länder där short trackåkare burit fanan är Amy Peterson för USA, Sylvie Daigle för Kanada, Kawasaki för Japan och Jon-ho Lee för Korea. Vid senaste OS för fyra år sedan var det bara en fana som bars av short trackåkare och det var Hong Kongs.

Nordegren och Epstein i Sveriges Radio P1 ringer till Ranya
Thomas Nordegren beskrev short track förra veckan och verkade ha fått det mesta om bakfoten. Glittriga trikåer och åka runt och man fattar ingenting var hans beskrivningen på sporten. Att fyra åkare startar samtidigt och den som först korsar mållinjen vinner och att man under dessa lopp har på sig en dräkt som visar vilket land man tävlar för borde gå att förstå, tycker vi. Nordegren och Epstein insåg själva att de kanske behövde fördjupa sig lite mer i ämnet och ringde Ranya. Intervjun hittar ni här.  

Och de sa att Bradbury hade flyt i OS
Apolo Ohno var en fantastisk begåvning. Han vann de amerikanska mästerskapen redan som fjortonåring 1997 och hade efter det en lång och mycket framgångsrik karriär trots att han under merparten av sin karriär fick tävla mot Ahn, den bäste genom tiderna. Ohno vann bara VM sammanlagt en gång under sin långa karriär men i OS har han haft ett så osannolikt flyt att det får Bradburys guld att blekna. Totalt blev det 8 medaljer och det började i det lopp Bradbury vann guld. Ohno ledde loppet men kinesen Li försökte köra om. Båda höll i varandra och kunde ha blivit diskade. Ohno drog dessutom omkull Ahn som också gjorde mästerskapsdebut vilket han definitivt kunde blivit diskad för. Han hade dessutom tur i fallet som studsade ut från kuddarna på ett sätt som gjorde att han ändå kunde vinna silver. Sedan rullade det på. På 1500 meter ett par dagar senare var han tvåa över mållinjen efter koreanen Kim. Kim blev dock väldigt kontroversiellt diskad efter att Ohno gestikulerat efter ett misslyckat omkörningsförsök.

Fyra år senare i Turin var det dags igen. Hans lopp i finalen på 500 meter har han själv i efterhand beskrivit som det perfekta loppet. Han vann guld men loppet var lite för perfekt. Han kom undan med en ordentlig tjuvstart och ledde därefter loppet från start till mål. I stafetten körde Italien och Japan ihop och USA behövde bara stå på benen för att ta sig till final. I finalen föll ytterligare två lag och därmed räckte det att återigen bara stå på benen för att bärga bronset.

Vancouver var hans sista OS  och det började som vanligt med att han låg fyra in i sista kurvan på 1500 meter men två koreaner krokade i varandra och föll vilket resulterade i ytterligare ett silver.  På 500 meter såg det först ut att bli en repris. Han låg på fjärdeplats in i sista kurvan då två åkare föll och han var återigen tvåa över linjen. Denna gång fick han dock diskningen mot sig och ansågs ansvarig för olyckan längre fram i fältet. Oturen var dock inte så långvarig utan mindre än en timme senare gick finalen på stafetten och Ohno körde de sista två varven för USA. För tredje gången under detta OS låg han på fjärde plats in i sista kurvan då kinesen på andraplatsen får ett oprovocerat felskär och blir omkörd av först Korea och sedan även USA.

I Vancouver låg han faktiskt på fjärde plats i finalen på 1000 meter med ett halvt varv kvar men denna gång gjorde han en fantastiskt fin omkörning på Hamelin för att knipa bronset. Bronset bakom Ahn och Lee på 1000 meter i Turin var också solklart och okontroversiellt.

Profiler från förr: Marc Gagnon
1992 hade Kanada ett fantastiskt men lite ålderstiget lag. Året därpå slog sig en 17 år långhårig åkare in i laget. Han visade sig ha alla ingredienser för att bli framgångsrik.  Han var snabb och uthållig men framförallt grym på att köra om. Marcs första VM var i Peking och det vann han. På 1000 meter körde han bl.a. med Martin och de två hjälpte varandra att kvala till kvartsfinalen. Martins tid i det loppet var då det snabbaste någon europé någonsin kört. Marc vann sedan ytterligare tre VM-guld sammanlagt och dominerade hela 90-talet.

Det som blev hans stora mål i karriären var att vinna OS-guldet på 500 meter. I Lillehammer gällde det att efter en knackig start i finalen jaga ikapp ledaren. Han körde så fort att han lade i insidan på skon i isen och föll. Fyra år senare i Nagano var det dags igen men finalen blev för honom en exakt kopia.
OS i Salt Lake City var hans sista chans och 500 meter var den sista individuella distansen under tävlingen. Marc var inte längre favorit men tog sig till final. Väl där startade den exakt som de två tidigare, men denna gång kom han ikapp och han körde om. Det blev guld i karriärens sista individuella lopp och en halvtimme senare avslutade han karriären med att köra sista sträckan när Kanada försvarade sitt OS-guld i stafett.

Profiler och favoriter herrar 1500 meter 
Profiler och favoriter inför herrarnas 1500 meter den 10/2 går nu att läsa här.

Inget OS utan Bradbury
Det var i Salt Lake City 2002 som Steven Bradbury tog sitt spektakulära OS-guld. Denna historia ligger både Martin och Linda varmt om hjärtat då vi hade mycket gott samarbete och mycket gemensam träning med hela Australiens landslag innan och under OS i Salt Lake City.

bild-13Denna bild är tagen på pre-camp i Colorado Springs. Vi, Martin och Linda, hade en ledig eftermiddag och vi passade på att åka till Klippiga bergen med Australiens landslag.
På fotot kan du se Steven Bradbury innan det berömda OS-guldet.

Ohno intervjuar Shani
Här kan ni kolla en intervju när Apolo Ohno intervjuar sin gamla lagkamrat Shani Davis. Shani kommer att tävla i long track i Sochi som stor medaljkandidat. Men ”back in the days” tränade och tävlade de båda i short track.

Att dessa två åkare är gamla goda vänner kan Martin och Linda intyga. Martin skulle träna med det amerikanska laget inför OS i Salt Lake City men när svenskarna dök upp möttes de inte av åkare i trikå utan kostymer och advokater. Anledningen till detta var att Ohno och hans lagkamrat Rusty Smith åtalats av sina lagkamrater Tom O’Hare och Ron Biondo för att ha kört bort dem i amerikanska OS-kvalet till förmån för den då unge Shani Davis. Davis blev uttagen som reserv i laget och åtalet lades ned ett par veckor före OS startade p.g.a. brist på bevis. Att Ohno och Smith körde bort Davis konkurrenter är dock alla fortfarande eniga om.


bild-12

Här på det olympiska träningscentrat i Colorado Springs mötte Martin och Linda det amerikanska landslaget. Vi hade ett precamp innan OS tillsammans med både USA och Australien.

7:e april 1989

Detta datum för nästan exakt 25 år sedan är speciellt ur två aspekter. Denna dag inleddes VM i short track i brittiska Solihull och för första gången ställde sig svenskar på startlinjen i detta mästerskap. Det var hastighetsåkarna Bo König och Hasse Markström som något vilset ställde sig på startlinjen. En vecka senare hade vi ett första träningsläger i Malmö med SK Skrinnaren som då bytte inriktning till att bli en short trackklubb.

Visserligen har sedan Martin Johansson gjort avtryck i OS historien med sina starter i tre OS men denna dag hände något som inledde en era som fortfarande består. Den 21-åriga koreanen Kim Ki-Hoon tog sig ända till final på detta VM och därefter ritades short trackkartan om totalt. Efter det har Korea haft åkare i final varje år på varje mästerskap. Redan året därpå blev Ji-Hoon Lee världsmästare sammanlagt och det har sedan dess varit mer regel än undantag att koreaner vunnit VM varje år. De har också tagit med sig ungefär hälften av alla short trackmedaljer som delas ut i OS.

Kim Ki-Hoon gick sedan vidare och blev en legend både i hemlandet Korea och inom short trackkretsar. Han vann dubbla OS-guld på 1000 meter i Albertville och Lillehammar samt stafettguldet i Albertville, där han på ett symboliskt sätt passerade den tidigare nummer ett i världen, kanadensaren Michel Daignault, den sista metern före mål. Året 1992 blev också det perfekta året för Kim. Han vann alla mästerskapslopp som gick att vinna. I OS vann han alla loppen från försök till final och gjorde om samma bedrift på VM i Denver samma år där han också vann alla lopp på alla distanser.

Att vinna alla lopp på alla distanser har bara gjorts ytterligare en gång i historien och det var givetvis även då en korean som gjorde det. Andra gången det hände var 2002 med Kim Dong-Sung.

Holland har fått short track i fokus

Holland är det överlägset största landet i hastighetsåkning och har varit det de senaste 50 åren. Short track har dock alltid behandlats styvmoderligt och det har ständigt visat sig. På nittiotalet lade det holländska skridskoförbundet nästan lika mycket pengar på världsmästare Rintje Ritsma som på hela short tracklaget. 2007 bjöd förbundet in mästerskapsmästare i alla dess dicipliner. Det bjöds in hastighetsåkare, marathonåkare och konståkare, men Peter van der Velde som vann VM sammanlagt i short track 1988 fick inte komma.

Nu har dock något hänt. Först var det Shani Davis från USA som för skojs skull snörade av sig sina short trackskridskor och tog på sig ett par hastighetsskridskor och sopade banan med hela världseliten. Men framförallt var det när holländskan Jorien ter Mors gjorde samma sak i de holländska mästerskapen för ett drygt år sedan som vindarna svängde. Inte nog med att holländarna insåg hur fantastiskt duktiga och vältränade dessa åkare var utan också hur spännande det är att titta på short track.

Nu till OS så hårdbevakas short track av media på ett sätt som aldrig tidigare skådats i landet. Herrarna har medaljchanser på alla distanserna och då framförallt i stafetten. Ter Mors som vann EM förra veckan har även hon goda medaljchanser på de längre distanserna men nöjer sig inte med det utan hon kvalade även in i hastighetsåkning och kommer där troligtvis ställa upp på 1500 meter och lagtempo.

USA är redo för OS
Det amerikanska laget har haft det lite stormigt de senaste åren. De stora stjärnorna Apollo Ohno och Katherine Reutter har slutat. Simon Cho har blivit avstängd efter att ha saboterat skridskorna på sina kanadensiska konkurrenter och deras tidigare koreanska tränare har blivit åtalad för att ha misshandlat åkarna. Dessutom har det amerikanska förbundets ordförande, den stora short trackikonen Andy Gabel tvingats avgå efter anklagelser om sexuellt ofredande av minderåriga.

Laget har trots allt detta lyckats resa sig och speciellt herrarna har imponerat. Alla fyra åkare har samma bakgrund som före detta inlinesåkare och med den uthålligheten och vanan av att tävla i stora grupper lyckats hålla sig undan alla incidenter och vunnit världscupen i stafett denna säsong.

Nu har dessutom huvudtränaren Stephen Gough klarat den 485:e och sista banan i Candy Crush så allt verkar falla på plats inför OS.

Här lite mer läsning om Jordane Malone.

Ryssland och Frankrike
Lite från Frankrikes lag och träning även Rysslands Harlem shake.

Storbritannien och Tyskland

Det finns i dagsläget en hel del ute på webben som informerar om vilka åkare som skall ställa upp för de olika länderna som har kvotplatser. Ofta så är det också lite reklamfilm om short track där det går att lära sig mer om short track. Vi lägger lite aktuella länkar här.
Storbritannien, Team GB, intervju med Charlotte Gilmartin och Richard Shoebridge.
Tyskland, Intervju på tyska med Anna Seidel, blott 15 år gamal (Jacob pratar om henne i sin radiointervju)
/Linda 27 januari

Jacob siar inför OS (radiosporten)
Idag blev Jacob Jansson intervjuad inför OS i Sochi och här kan ni lyssna på Jacobs tips inför de olympiska spelen.
/Linda 26 januari

Trashtalk
Den verkliga anledningen till Sjinkie Knegts osportsliga uppträdande i EM kan nu ha fått sin förklaring. Den ryske tränaren  Gregory Durand lade dagen innan EM upp den här bilden och jämförde den med det holländska lagets nya hjälmar.

HOLLAND/Martin den 26 januari

Två medaljkandidater borta 
Noh Jin-Kyu (KOR) kommer inte till start i Sochi pga en skada och nyupptäckt cancer. Otäckt men tur i oturen sägs det då cancern upptäcktes tidigt pga den operation som han gick igenom vid sin skada. Läs mer här. Noh var framförallt medaljkandidat på 1500m där han vunnit flera världscuper och VM-medaljer, senast på Världscup 1 i Shanghai. Han var även en stabil stafettåkare i det koreanska landslaget.

Den andra medaljkandidaten som har fallit bort är Meng Wang (CHN). Läs mer här om detta. Meng Wang som gjorde comeback till detta OS var i storform och het medaljkandidat på flera distanser. Nu öppnas fältet upp och fler åkare har möjlighet att ta medalj.
/Linda den 24 januari

Skrinnaren rapporterar OS i Sochi 
Här kommer vi, lite olika skribenter från föreningen, skriva kring OS som skall avgöras i ryska Sochi.

Short Track kommer precis som i Vancouver och i Turin tyvärr att avgöras utan svenskt deltagande. Sveriges enda OS deltagare genom tiderna i short track är Martin Johansson. Han tävlade vid OS i Lillehamar, Nagano och Salt Lake City.
Till OS i Vancouver hade Ranya Ezzi lyckats ta en svensk kvotplats på distansen 1500m men tyvärr blev hon inte uttagen av Sveriges Olympiska Kommitté. I förra årets OS-kval mot OS i Sochi lyckades Ranya tyvärr inte ta en kvotplats.

Flera svenska funktionärer har också varit på plats genom tiderna. Vår rutinerade Per-Olof Pehrsson, skiljedomare, har dömt flera olympiska spel. Tyvärr dock inte årets OS.

Vid OS i Vancouver precis som nu inför Sochi planerar vi att se spelen via soffan och TV:n. Men vi kommer att rapportera, kommentera, tippa mm. Du kan här se våra rapporter från dessa OS!
OS i Turin 2006 och OS i Vancouver 2010

Boka in följande dagar 10-13-15-18-21 februari! Då blir det häftig short track i ryska Sochi!
/Linda Liljedahl, 24 januaris

Short Track arenan ”Isberget”, Iceberg Skating Palace. 

20140125-124907.jpg