Star Class Turin

Den tredje deltävlingen av Star Class startar imorgon fredag. Till start i den blågula trikån är Hampus Hende som efter goda prestationer under hösten kvalat in på en förbundsplats. Hampus ligger efter två deltävlingar på en 23:e plats av 50 startande B-juniorer. De 8 bästa kvalar in till Junior Europa Cup Finalen som kommer att avgöras i Hasselt. Vi håller tummarna för att Hampus får till lite bra åkning i helgen. Första start på fredag kl 10.05.

För föreningen startar även Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh. Det var ett tag sedan Jacke och Fabbe körde Star Class, ett medvetet val med fokus på etablering i världscup och seniornivå. Helgens tävling har dock samlat en stort startfält med många världscupsåkare vilket lockade till start. För Jacke och Fabrice som inte åkt Star Class tidigare i år är det inte möjligt att kvala vidare till JECF. Tävlingen i helgen görs mer för att processa olika mål i den långsiktiga planeringen. Jacob tävlar i Junior- A klassen och Fabrice i seniorklassen.

Ledare på plats är Daniel Jansson. Rapporter kommer regelbundet på vår Facebooksida.

Rapport Star Class:

Ännu en lång och tuff Star Class helg genomförd. Med åkare i alla olika klasser blir det väldigt långa dagar, Hampus kör från 8:00-14:00 fredag och lördag, sen tar Jacke och Fabbe vid och kör från 14-20. Söndagen är sen komprimerad och håller på endast från 8:00-14:00.
Tyvärr hade arrangören stora problem med isen första dagen, dock lyckades de fixa till det någorlunda till lör/sön, men enligt åkarna var det årets sämsta is, dock är det samma för alla, så klaga hjälper ju inte så mycket.

Hampus fick inte riktigt till det som vi hoppats, det är tuff konkurrens i hans klass och man måste vara på topp hela tiden för att lyckas. Tyvärr lyckades han inte kvala Europacup finalen, men  ändå en godkänd insats.
Hampus bästa resultat kom på 500m med 15:e plats, på 1500m och 1000m kom han 23:a, sammanlagd placering blev 21:a av 38 deltagare . Och totalt i sammandraget kom Hampus 25:a av 55 åkare men tar man bort alla holländare och Italienare (bara 3 från varje land räknas) så kom han 14:e.

Fabrice helg har gått lite i oturens tecken, på 1500m blev han puttad bakifrån och föll utan åtgärd från domaren. på 500m kvartsfinal blir han också fälld bakifrån och trillar, tyvärr blir han också diskad för att han i fallet glider innanför första blocket.
Bästa resultatet fick Fabbe på 1000m där han vann C-finalen och kom på 9:e plats, sammanlagd placering 16 av 25 deltagare visar inte helt Fabbes kapacitet.

Jacob gick till B-final på 1500m och kom tillslut på 11 plats, på 500m lyckades han bäst med att komma 2:a i B-finalen och 5:a på distansen. På 1000m åkte han ur A-gruppen i kvartsfinal vilket innebar att han gick till C-final, där kommer han 2:a och 10:a på distansen. Sammanlagd placering 9:a.

MVH Coach Jansson.

 

VC: Jacob på 26e plats på 1500 meter

Resultat Lördag

Under lördagen kördes 1500m (1) och 1000m. Jacob tog sig som segrande ifrån rep kvartsfinal till rep semi. I rep semi går en av sex åkare vidare till mainevent. Ett rafflande heat där Jacob var offensiv i ledningen i början av loppet. I mitten av loppet åker ”packen” om o Jacke får ett ”släpp”, han mobiliserar och laddar på för omkörning. Kommer förbi några åkare och avslutar på 3e plats. En kämpainsatser av en förkyld Jacke som inte mår helt toppen denna helg.

Fabrice gjorde också en god insats på 1000m. Han drog igång loppet då det var möjligt att gå på en tredjeplats med tid. Den planen fungerade väl och Fabbe tog sig tryckt vidare till rep kvart. I detta lopp blev det ytterligare ett nytt pers för Fabbe och loppet gick fort men tyvärr en fjärdeplats vilket idag blev en 35e plats på distansen.

Det startar totalt ca 60 herrar på tävlingen. Dagens rep semi är den första för Jacob och placeringsmässigt den bästa. Kvaldagen i Gangneung var också ett tillfälle då det var mycket nära mainevent för Jacob. Fabrice var i rep semi på båda sina distanser redan under världscup 1 i Calgary. Möjligheterna finns och det är nu bara tillfälligheter och lite tid som behövs innan ni ser dessa pigga och hungriga åkare i mainevent.

Resultat söndag:

Under söndagen tog det stopp för Jacke i första omgången. Det var bra fart i Jacke idag men han hade svårt att komma förbi och landade in på en 3e plats när 2 åkare gick vidare. En 42e plats på distansen.

Fabrice körde friskt i rep kvart på 1500m. Aktiv åkning ibörjan ifrån front, delar av ”packen” kom förbi och Fabrice svarar med en omkörning men blir blockerad och faller. Därmed fick Fabrice ”advancement” till nästa omgång. Det blev lottning i en tuff rep semi där en av sju åkare kvalar vidare till mainevent. Det blev en 5e plats för Fabbe som därmed kom på en 31e plats på distansen.

Världscup 5 Dresden

Då var det dags för Världscup 5 i tyska Dresden. Jacob Jansson och Fabrice Dufberg Suh utgör herrlaget i VC truppen. Tillsammans med Linda Liljedahl har laget varit på plats och förberett sig på världscupsisen.

Tävlingen inleder med en kvaldag imorgon fredag. Jacob kommer att starta på 1500m (1) samt 500m och Fabrice på 1000m och 1500m (2)
Hålltider 11.22 Jacob 1500m och sen 12.43 kör Fabrice 1000m och på eftermiddagen kör Fabrice 14.13 1500m och Jacob 15.35. På lördagen och söndagen fortsätter tävlingen med rankingraces på förmiddagarna och ”mainevent” på eftermiddagarna.

Info kring tävlingen, Världscup 5 Dresden.
Tidsprogram

För både Jacob (sista året som junior) och Fabrice (första året som senior) har säsongens mål varit att få mer erfarenhet från seniortävlingar med etablerade åkare. Tillfälle har getts att tävla på 2 världscuper och på EM. Detta blir säsongens 3:e världscupsstart.

Både Jacob och Fabrice har upprepade gånger satt personliga rekord och svenska rekord och visar på en tydlig prestationsutveckling. Fokus är fortfarande att skapa rutin för framtiden. Fabrice innehar det svenska rekordet på 500m med tiden 41,866, Jacob har det på 1000m 1.25,485 och på 1500m har Fabrice rekordet på 2.15,399. Vi får väl se ifall dessa står sig över helgen…

Jacob Jansson:
EM 17:e plats på 1000m
Världscup 1: 29a på 500m och 32 på 1000m
Världscup 4: 32:a på 1000m

Fabrice Dufberg Suh
EM 12:e plats på 1000m
Världscup 1: 27a både på 500m och 1500m
Världscup 4: 32a på 1000m

IMG_0702

JVM förra veckan

Förra veckan avgjordes JVM i Innsbruck, Österrike. Det blev tyvärr inga toppresultat för Jacob som var bra rankad inför tävlingen. Jacob tog lätt vidare på inledande 1500m men i nästa omgång åkte Jacke på ett fall efter en ihopkörning som gick illa. En sargad Jacob med ont i nacke- och rygg körde igenom JVM men kunde inte riktigt göra sig själv rättvis.