OS 2006 Turin

Skrinnaren bevakar Short Track vid OS i Turin

2006-02-23    OS – Apolo, Jin och Korea
På 500m gick guldet till USA och Apolo Anton Ohno, 1000m damer vann Sun-Ju Jin och i herrstafetten gled Korea över mållinjen först.

Maria Messing: 500m-Ahn Hyuon-Soo 1000m: Sun-Yu Jin Stafett: Korea
Stafett: Tror koreanerna leker hem det, men håller på Italia!
Damer 1000: Tror på Sun-Yu JIN, men hejar såklart på min stora favorit Radanova!!!
Herrar 500m: Tror inte att nån kan stoppa Ahn under detta OS...

2006-02-21    OS – Lottning klar inför morgondagen
Då avgörs kvalet på 1000m damer, kvalet på 500m herrar och finalen i damernas stafett. Vem tar guldet imorgon? – Italien, Canada, Korea eller Kina….
2006-02-21

OS – Rapport från Turin
webeldEfter 5 dagar i Turin har vi (Martin och Linda) nu kommit till Malmö igen. Vi har haft en superbra vistelse i OS-staden. Short track tävlingarna körs i Palavela ishall inför fullsatta läktare. Stämningen på arenan är enorm och vilka tävlingar!

Vi hann med att se både onsdagens och lördagens tävling live på plats. På herrsidan dominerar ju Korea totalt och leker runt med övriga åkare. Imponerande att se! Övriga åkare inklusive Apolo Ohno och kanadensarna har inte mycket att sätta emot. Roligt att se att Ungern åker bra både på dam och herrsidan. Meng Wang vann väntat sitt guld på 500m. Roligt att Evgenia Radanova knep silvermedaljen. Tyvärr blev Australiens stafettlag utslaget i semifinal men vi kommer iallafall att heja fram dem i B-finalen.

Föutom short track såg vi även herrarnas hockey mot Ryssland och damkronernas mirakelmatch mot USA. Det blev även en visit i OS-byn där vi hälsade på Australiens short track lag.

Nu väntar vi med spänning på de avslutande short track passen på OS, damstafettfinalen på onsdag och finalpasset på 500m herrar, 1000m damer och herrstafetten på lördag.

webosturin

Martin på OS-läktaren i Palavela ishall, OS i Turin 2006

webosby
Kanada hade störst flagga på sitt hus i OS-byn

2006-02-13

OS – Lottningen klar inför morgondagen
I morgon avgörs 500m för damer och herrarnas stafett. Nu kan du läsa lottningen på ovanstående länk.

Skrinnarens tränare tippar morgondagens guldmedaljör:
Daniel Jansson: Meng Wang (CHN)
Linda Liljedahl: Meng Wang (CHN) med hejar på Evgenia Radanova (BUL)
Martin Johansson: Meng Wang (CHN)
Christian Örnberg: Meng Wang (CHN)

2006-02-13    OS – Ahn vann första guldet
Ahn Hyun-Soo (KOR) tog första guldet i short track. Det var spännande tävlingar och mycket bra åkning under första tävlingsdagen. Apollo körde bort sig i semifinalen och koreanerna Ahn och Lee kunde relativt enkelt köra till sig medaljer i finalen.
I den interna tipptävlingen bland tränarna gick första segern till Martin och Linda.

På onsdag väntar 500m finaler för damerna och kvalet i herrarnas stafett. Martin och Linda kommer då att följa tävlingarna på plats i Turin.

Herrarna kör 1500m kval och finaler. Tävlingen inleds med 6 st kvalheat. Tre åkare i varje heat går vidare till semifinal. De två bästa i varje semifinal går till A-final och gör upp om den första guldmedaljen.

Daniel Jansson: Apollo Ohno (USA)
Linda Liljedahl: Ahn Hyun-Soo (KOR)
Martin Johansson: Ahn Hyun-Soo (KOR)
Christian Örnberg: Apollo Ohno (USA)

– Ja det kommer bli en het kamp om guldet imorgon och med största sannolikhet hamnar guldet i händerna på en åkare från Canada, USA eller Korea.

Damerna inleder med att köra kval på 500m. Det är 8 heat där två åkare i varje heat går vidare till kvartsfinal. Efter kvalomgången kör damerna semifinal i stafett.

2006-02-11   Daniel Jansson expertkommentator i Eurosport
Daniel kommer, att tillsammans med Kenth Borgström, kommentera short track tävlingarna i Turin. Daniel kommer att sitta i Eurosports lokaler i Stockholm. Daniel har tidigare kommenterar short track då vid VM i Göteborg 2004.

2006-01-28   Salt Lake City 2002- Minns du Bradbury?
Det som de allra flesta kommer ihåg från spelens short track-tävlingar är herrarnas
1 000-metersfinal. Steven Bradbury, Australien, hade som taktik att genomgående i alla lopp hålla sig i bakgrunden och inte vara med och fightas om tätplaceringarna och riskera ett fall i de täta loppen. I finalen föll alla åkarna i parti och minut och Bradbury var den ende som stod på skridskorna under hela loppet och med ett generat leende kunde han glida in över mållinjen och därmed ta Australiens första guld genom tiderna på ett vinter-OS.

Många såg australiensaren som en clown i dessa sammanhang men då hade man läst på dåligt. Han var med och tog brons i stafetten i Lillehammer 1994 och på VM har det bland annat blivit stafett-guld. Annars är han en hängiven surfare i hemstaden Brisbane där han försörjer sig som skridskoförsäljare. Skandal, tycket i varje fall Sydkoreanska skridskofans om 1 500 meters-loppet, där deras favorit Dong-Sung Kim blev diskvalificerad sedan domarna ansett att han spärrat vägen för amerikanen Apolo Anton Ohno som nu fick guldet. Följden av domarnas beslut blev att sydkoreanska fans mejl-bombade arrangörerna vilket fick till följd att OS-servern havererade under ett antal timmar!

På herrarnas 500 meter togs guldet av Marc Gagnon, Kanada. Ett guld som konkurrenterna unnade honom sedan han som favorit fallit i de två senaste spelen. Den här gången gick det vägen. I stafetten fanns Gagnon med i det segrande kanadensiska laget och var med sin rutin en mycket viktig kugge i laget. Gagnon blev också i och med stafettguldet Kanadas främste vinterolympier hittills med tre guld och två brons.

På damsidan dominerade Yang A. Yang med guld på 500 meter och 1 000 meter. Kinesiskan höll för favorittrycket och bevisade att hennes ställning som världens bästa short track-åkare var ohotad. På 1 500 meter fick dock kinesiskan nöja sig med en fjärdeplacering. Här var det dubbelt Sydkorea på prispallen.

I stafetten dominerade också Sydkorea. Landet tog sin tredje raka stafetttitel och det hjälpte inte at Kinas Yang A. Yang åkte de två sista varven. Min-Kyung Choi åkte helt sonika ifrån kinesiskan.