Ranya har troligtvis tagit en OS-kvotplats på 1500 meter

Ranya hade läst på sina motståndare i kvalet väl och loppet gestaltade sig också exakt så som Ranya hade planerat det. Hon tog täten från start och visste att den offensiva ungerskan snart skulle komma upp och hjälpa till med farthållningen. Ranya gjorde heller inga större försök att försvara sig mot amerikanskan när denna körde om två varv senare. Detta var exakt denna position hon ville ha i loppet. De två framför stod för farthållningen som var så pass hög att de i sammandraget farligare åkarna inte hade en chans att komma förbi. Ranya slutade trea i sitt lopp och hade dessutom sparat en hel del krafter inför den så viktiga kvartsfinalen.

I kvartsfinalen låg Ranya med i klungan men tappade tyvärr lite kontakt när ryskan körde om med tre varv kvar. Loppet var det mest jämna av kvartsfinalerna och Ranya var trots den tappade kontakten och en sjätteplats i mål bara sex tiondelar från en plats i semifinalen.

Ranya kommer bli 32:a på distansen trots att den ännu inte är färdigkörd. Det resultatet tillsammans med 33:e platsen förra helgen ger en total 33:e plats på distansen. Det är 36 åkare som ska kvalificera sig men det finns dock även en regel som säger att det max får vara 60 damer som får starta på OS totalt och av den anledningen måste alla distanser inväntas inklusive stafetterna innan det är helt klart.

Senare under dagen kördes även 500 meter men eftersom Ranya anser att hon har större chans att ta en plats på 1000 meter så strök hon sig för att satsa allt på 1000 istället. Eftersom förra helgens 1000 meterslopp var en missräkning måste Ranya i morgon vara topp 20 för att kunna ta en plats även på denna distans. Hon har lyckats med detta tidigare och vi håller tummarna att hon ska lyckas igen.

Coach kommenterar: Mycket bra åkning idag på 1500m av Ranya. I kvartsfinalen så ville vi inte ta några risker då en ev DQ skulle innebära att vi tappade kvalplatsen. Ranya låg bra med i kvartsfinalen och det är små marginaler (7-tiondelar) som avgör i slutändan.

På 500m förra veckan så sträckte Ranya ljumsken vilket påverkade förra veckans 1000m. Så idag har vi bestämt oss för att köra på allt inför morgondagens 1000m. Många lag som har flera åkare byter åkare mellan 1500m och 500m. Det är för tufft att åka 4 lopp på 10 timmar under en dag. Det är ytterligare en anledning till att Ranya DNS på 500m.

Nu blir det massage, isbad, middag och vila inför morgondagen.
Ranya kommer att köra 1000m ca 19.00 svensk tid.

Kommentera