Från Montreal

Det närmar sig tävlingsdags och nu väntar vi med spänning på morgondagens lottning. Ranya kommer att åka samtliga distanser, 500m, 1000m och 1500m. De nationer som har flera åkare kommer att starta med olika åkare på de olika distanserna. Det gör att det är svårt att räkna ut lottningen i förväg.

Träningen här har gått bra och vi är friska och krya. Vi tävlar (som vanligt) i Aréna Maurice-Richard som ligger intill OS-arenan (där OS avgjordes 1976). Det skall vara 36 länder representerade här och totalt över 300 åkare. 120 åkare kommer att få en plats till OS i Vancouver.

Så hur går då kvalet till? -Ja, inte så lätt. Men några principer som gäller är: Det är totalt 120platser, 60 damplatser och 60 herrplatser. Det skall kvalas in 8 stafettlag med 5 åkare/nation vilket är 40 platser. Detta medför att det är 20 platser kvar för åkare som inte har kvalat med stafettlag. 32 åkare skall starta på OS på 500m och på 1000m och 36 åkare på 1500m. OS-kvalet denna helgen kommer att räknas ihop med OS-kvalet nästa helg i Marquette. De bästa åkarna på de olika distanserna kommer sedan att kvala tills den maximala kvotplatsen är fylld. Om du vill läsa mer om hur kvalet går till så kolla in denna länk: Communication 1558.

Program för OS-kvalet
Torsdag: 1500m och 500m kval
Fredag: 1000m och stafett kval
Lördag: 1500m och 500m finaler
Söndag 1000m och stafett finaler

Tävlingarna går att följa live via denna länk. Länk till Ranyas blogg och länk till Svenska Skridskoförbundet. Länk till dagens artikel om Ranya i Sydsvenskan.

Kommentera