Shanghai – 3:e OS-kvalet

Aktuell ställning i OS-kvalet
Efter helgens tredje deltävling i OS-kvalet har Sverige tyvärr tappat samtliga sina OS-platser (både på dam och herrsidan). Men det är inte långt borta-mycket spännande!

På herrsidan är det fortfarande 1500m där vi ligger bäst till med en 39:e plats och inte så många poäng upp till 36:e platsen som är en kvotplats. På 1000m ligger vi på en estimerad 42:e plats i dagsläget där 32:e platsen ger OS-kvotplats.

Det lär som vi också förväntade oss bli en rafflande avslutning på OS-jakten. Den börjar på torsdag i Seoul och om precis en vecka vet vi hur det ser ut.

Annat ifrån helgen
Idag slog USA:s herrar nytt världsrekord i stafetten. De hängde på Korea hela vägen och gick om i slutet av loppet 6.29,052.

1000m och 500m vanns av Wu Dajing (CHN) på herrsidan och Kim Boutin (CAN) på damsidan.
1500m vann Hwang Dae Heon (KOR) på herrsidan och Shim Suuk Hee (KOR) på damsidan.

Tävling fredag – OS kval/VC 3 Shanghai
Idag var det dags för 1000m och det var återigen Jacob som tog hem bästa placeringen, en beräknad 41:e plats bland 75 startande herrar vilket borde ge 4 poäng.

Jacob bestämde sig för att försöka få igång loppet och vara med högt upp. Det var totalt 15 herrheat och det var 1+2 samt de 5 snabbaste tredje tiderna som gick vidare. Jacob lyckades med sin plan helt ok, startar upp och tar kommando i loppet, faller tillbaka till  fjärdepositionen och åker sen upp sig till tredje positionen igen. Jacob kommer på en 3:e plats efter Wu Dajing (CHN) och Abzal (KAZ) på tiden 1.31,111. Ok placering men tyvärr räckte inte tiden för att gå vidare. Men det gav iallafall en 41:e plats bland 75 startande herrar och en god känsla av att det är nära.

Abzal (KAZ), Wu (CHN), Simsek (TUR), Jacob (SWE), Tomass (LET)  

Idag fick Fabrice  Kwak (KOR) som orankad åkare i sitt heat. Lägg därtill John-Henry Krueger (USA) och Vladislav Bykalov (ISR) så blir heatet mycket tufft. Fabrice gjorde vad han kunde och följer fältet väl. Kom i mål på tiden 1.26,701. Tiden var tillräckligt bra men tyvärr får Fabrice en fjärde plats vilket inte leder till vidare avancemang.

John-Henry (USA), Rino (BEL), Fabrice (SWE),
Kwak (KOR), Vladislav (ISR)

Vi har inte riktigt haft marginalerna på vår sida dessa dagar. En del missar har vi gjort men också en hel del riktigt bra prestationer.  Fabrice har fått världsmästare orankade i två av sina tre heat, inget flyt precis. Jacob får med sig två 41:e platser och det är mycket små marginaler kvar till vidare avancemang på samtliga distanser. Det är nära och det är inom räckhåll!

Inför sista deltävlingen i Seoul nästa helg har tyvärr OS-kvotplatsen halkat ur våra händer. Vi tar nya tag i veckan, kavlar upp armarna och gör ett nytt sista försök. Första start på torsdag nästa vecka. Allt är fortfarande möjligt, mycket spännande.

Tävling torsdag – OS kval/VC 3 Shanghai
Jacob körde till sig bästa placeringen idag. En 41:e plats på 500m vilket gav 4 poäng. Bra jobb!

500m gör Jacob en bra start från bana 4a men kom inte riktigt i rygg på tätgruppen med 2 åkare. Avslutar på en 3:e plats med tiden 42,745 och endast 3 tiondelar ifrån att det ger vidare avancemang.

1500m hade vi riktigt otur med lottningen i Jacobs heat. En orankad korean Kim tog plats i Jacobs heat och vann detta. Jacob var bra med och försökte köra om belgaren Ward i 3 varv, hade mer fart men kom tyvärr inte förbi.

En 40:e plats för Jacob idag på 500m (75 herrar)

1500m åkte Fabrice bra i början av loppet men halkar ner och kommer sen inte förbi. På 500m fick Fabrice en orankad Victor An i sitt heat. Fabrice gjorde en riktigt bra omkörning på insidan av Ward och avslutar på en 4e plats. Får sen penalty pga att glömt att sätta på transpondern.

Imorgon kör vi vidare på 1000m.
_______________________________________________________________________

Onsdag
Sista träningen genomförd idag och imorgon kör tävlingen igång. Första start 1500m kl 10.15 (svensk tid 3.15) och 500m kl 14.30 (svensk tid 7.30). Tävlingen går att följa live via följande länk.

Tisdag
Första ispasset igår och idag har vi kört ett kort off ice pass samt ett ispass. Känsla är god och imorgon blir det en sista isträning innan tävlingen startar på torsdag.

Fabrice, Jacob och coach Linda


Söndag

Vi har haft två dagar med jetlagsanpassning och off ice träning här i Shanghai.

 Två dagar med off ice träning, löpintervaller denna förmiddag

_________________________________________________________________

Vi vill börja med att rikta ett varmt TACK till våra 73 supportrar – Ni är våra hjältar! Er support och era bidrag gör denna resa möjlig och ni bidrar alla till att hålla den olympiska drömmen vid liv.
TACK och åter TACK!

Samtliga donerade medel kommer att fortsätta gå till de aktivas egenavgifter för landslagsdeltagande denna säsongen. Ni gör skillnad och bidrar till att hålla den olympiska drömmen i liv. Bli en supporter!
#WithYourSupport #SKSOlympicDream