Semi och nytt rekord

Första dagen avklarad och den började på allra bästa sätt. Ranya visade vägen med att ta sig till semifinal på 1500 meter, precis som hon gjorde senast hon besökte Montreal. Den gången slutade hon på en fin 12:e plats och vi hoppas att hon kan upprepa den placeringen i morgon.

Fabbe och Jacob gjorde idag sina världscupdebuter och det var med ganska stor respekt de ställde sig på startlinjen bredvid de världsstjärnor som de tidigare mest sett på TV. Jacob inledde på 1500 meter i ett lopp som verkligen gick i lustempo inledningsvis, men som avslutades desto snabbare. Fabbe började sin världscupkarriär på 500 meter med en bra start men sedan släppa förbi övriga åkarna. Tiderna kan de båda förbättra avsevärt i morgon under återkvalet.

Dagens andra distans var 500 meter för Ranya. Det är inte hennes förstaval men några lopp per säsong behövs för att vara förberedd till kommande mästerskap. Ranya slutade 3:a och det betyder återkval på söndag.

För Jacob försvann chanserna till ett bra lopp på 500 meter i andra kurvan med ett fall.

Fabbe körde 1000 meter som sin andra distans och det blev ganska avvaktande åkning från honom. Han hade dock sinnesnärvaron att sträcka fram spetsen lite extra när han passerade mållinjen ochdärmed snuva Jacob på svenska juniorrekordet med 0,002 sekunders marginal. Tiden blev 1.29,853.

Jacob är förresten andra generation Jansson som kör världscup på den här arenan. Daniel var här redan för 21 år sedan och har då som merit en andraplats i historiens enda mixedstafett. Den gången var det en svensk-bulgarisk trio som åkte 5000 meter. Lagmedlemmarna den gången var Martin Johansson och Evgenia Radanova.

Tränare Daniel har sett till så att alla dagens lopp blev utlagda  på klubbens nya Youtubekanal, Martin är skribent och svenska laget har själv filmat på plats. Bra teamwork under dagen.