Sammanfattning WC1 i Salt Lake City

Året efter ett OS brukar kännas som ett mellanår. Startfälten brukar vara lite tunnare och tiderna något långsammare. I år var också startfältet och det var inte lika stor bredd på toppen som förra året, men de som väl körde fort gjorde det ordentligt.

Det som stack ut mest var när kinesiska Fan Kexin slog Wang Mengs världsrekord på 500 meter med tiden 42,504. En annan som var värda att notera var Seo Yi Ra från Korea som i herrfinalen tidigt tog täten och sedan drog så hårt att övriga hade svårt att hänga med. Sluttiden blev 1.23,390 vilket är det näst snabbaste någonsin.

Damfinalen i stafett blev lika dramatisk som vanlig där Korea och Kina kämpade om segern. Denna tid blev det Korea som vann på 4.06,916 vilket var sju tiondelar över världsrekordet.

Helgens största jubel kom dock på herrarnas 500 meter då det stod klart att ryske Victor An fick en ganska hårt dömd diskning emot sig. Segern på distansen gick istället till tvåan över linjen, hemmaåkaren John-Henry Kreuger.

För Ranyas del räckte det inte riktigt till i återkvalet och hon lyckades inte ta sig tillbaka in i huvudtävlingen igen varken på 1000 eller 1500 meter. Det svenska rekordet från i fredags är dock ett bra kvitto på att formen är uppåtgående och att det kan finnas möjlighet till avancemang i kommande tävlingar.