VM i short track är avgjort

I helgen gick VM av stapel i den kanske mest klassiska arena som finns för short track. Arenan var Maurice Richard arena i Montreal och där har alla såväl svenska som utländska landslagsåkare på seniornivå tävlat. Årets tävling höll lika hög kvalitet som vanligt och isförhållandena var fantastiska.

På damsidan var det koreansk dominans redan från start då de tog alla tre pallplatserna på 1500 meter med Suk-Hee Shim som segrare. Trean på distansen var Seung-Hi Park som senare vann 500 meter och blev tvåa bakom Shim på 1000 meter. Detta gjorde att de inför sista distansen låg på samma poäng och var redan klara etta och tvåa. Shim var sedan den starkare av de två och hon tog hem segern även på den avslutande 3000 meter trots att Jessica Smith och Jorien Ter-Mors tidigare under loppet varvat klungan. Bronset i tävlingen var en fajt mellan hemmaåkaren Valerie Maltais och brittiska Christie. Christie som tagit sig till alla finaler och på 500 meter noterade fantastiska 42,681 hade inget kvar i benen i sista loppet och blev rejält avhängd av Maltais som därmed också tog hem bronset.

Damernas stafettfinal innehöll samma fyra lag som alla andra finaler denna säsong, Korea, Kina, Kanada och Italien. Som vanligt blev det en tuff match mellan Korea och Kina och som vanligt tänjde de på alla möjliga gränser i försöken att vinna. Denna gång var det Shim som blev diskad efter att ha stängt ett kinesiskt omkörningsförsök. Det var en diskning som du nublivna världsmästarinnan hade samlat ihop till och bl.a. Christie hade nog gärna sett att hon hade fått en diskning redan tidigare under tävlingen.

På herrsidan var det upplagt för en uppgörelse mellan två åkare. Det var Victor An som efter ett magiskt OS försökte avsluta säsongen med att vinna sin sjätte världsmästartitel sammanlagt och hemmaåkaren Charles Hamelin som efter inledande vinst på 1500 meter i OS föll på övriga distanser. Återigen var det Hamelin som vann 1500 meter medan An blev fyra. På 500 meter var det kinesiska Dajing som vann och Hamelin och An slutade trea och fyra bakom Celski. Dajings tid från kvartsfinalen på 40,158 var det näst snabbaste loppet någonsin. 1000 meter vann An medan Hamelin överraskande nog inte lyckades ta sig förbi semifinalen. Förutsättningarna var att först över mållinjen mellan dessa giganter på avslutande 3000 meter skulle bli världsmästare. Eftersom dessa två inte var intresserade av övriga fältet läts Celski och kinesiska Jingnan varva fältet både en och två gånger innan Hamelin satte fart på slutvarven. An körde om och när Hamelin skulle svara i sista kurvan föll han till sin bedrövelse. Han låg kvar så pass länge att tillräckligt många hann passera att även vinnaren på distansen Celski kom förbi i sammandraget.

Sista loppet i tävlingen var den bästa. 5000 meter stafett för herrar. Fyra lag ställde upp. Korea, Ryssland, Storbritannien och Holland. Ledningen skiftade under hela loppet och allt avslutades med att holländaren i utgången på sista kurvan körde om hela fältet och vann.