Alla inlägg av Martin

Säsongsdebuten avklarad i Rostock

Helgen i Rostock blev en succé för våra åkare.

Hampus har redan varit ute och åkt i Europa i år och för honom handlade om att få åka många bra lopp mot lagom hårt motstånd. För honom blev det åkning på typisk mellaneuropeisk is. Det betyder att isen konstant är uppkörd och har mellan 15 och 20 körda lopp innan man själv ska köra. Detta är inget vi är särskilt vana vid men Hampus hittade ändå några riktiga höjdpunkter. En av dessa var en målgång på 500 meter då han helt uträknad lyckas köra om motståndaren på utsidan och få fram en tånagel som gjorde att han gick vidare.

För tjejerna var det säsongsdebut mot ett gäng tyskar som kommit klart längre i sin säsong. Det var en hel del ringrostighet men åkningen blev bättre och bättre för varje lopp. Thea satte ett grymt personbästa på 777 meter med 6 sekunder och alla hade väldigt kul. Ska man summera tävlingen får man dock säga att det var stolpe ut.

Thea var på väg att göra en grym omkörning på utsidan på 500m. När hon är nästan om trillar den andra åkaren och drar med sig Thea i fallet.

Joline hade otur med tiderna. Först loppet var 9 hundradelar från personbästa, nästa lopp var hon 4. Första dagen var hon 37 hundradelar från att gå till final på tid och andra dagen var hon 2 från att gå vidare.

Fanny var den av våra åkare som höjde sig mest andra dagen men för hennes del var det också störst otur. Hon gjorde sin livs start på 500 meter och tog täten. När startern sedan skulle lägga ifrån sig pistolen gick ett skott av och det betyder att loppet bryts och ska köras om. I andra starten blev hon trängd och kom istället iväg sist.

Helgens höjdpunkt var dock stafetterna, där alla åkare inom varje klass blandades och fick mötas som fem jämna lag. Det var definitivt en ny erfarenhet med tjugo åkare i full fart samtidigt och nya kompisar att prata med.

För övrigt var detta den 23:e upplagan av Hansa Cup och vinnaren på 500 meter i seniorklassen hade exakt samma tid som Martin när han vann den första upplagan.

Testlopp på måndagsträningen

Fem åkare ställde sig på startlinjen under måndagens träning.

Målet var att se hur de låg till på 500 meter så här i början av säsongen och resultaten var väldigt bra.

Joline och Kajsa slog inte personbästa men var inte alls långt ifrån vilket var bra eftersom deras personbästa troligen var svårast att slå.

Thea slog inte rekord med mycket men hennes fyra tiondelar räckte för att klara kvaltiden till Star Class.

Och sen var det de andra två.

Både Mirre och Vincent har tränat på flitigt och när de nu fick chansen så slog de båda två personbästa med tio sekunder.

Grattis till er alla för fina lopp! Härligt jobbat alla!

VC: Jacob på 26e plats på 1500 meter

Resultat Lördag

Under lördagen kördes 1500m (1) och 1000m. Jacob tog sig som segrande ifrån rep kvartsfinal till rep semi. I rep semi går en av sex åkare vidare till mainevent. Ett rafflande heat där Jacob var offensiv i ledningen i början av loppet. I mitten av loppet åker ”packen” om o Jacke får ett ”släpp”, han mobiliserar och laddar på för omkörning. Kommer förbi några åkare och avslutar på 3e plats. En kämpainsatser av en förkyld Jacke som inte mår helt toppen denna helg.

Fabrice gjorde också en god insats på 1000m. Han drog igång loppet då det var möjligt att gå på en tredjeplats med tid. Den planen fungerade väl och Fabbe tog sig tryckt vidare till rep kvart. I detta lopp blev det ytterligare ett nytt pers för Fabbe och loppet gick fort men tyvärr en fjärdeplats vilket idag blev en 35e plats på distansen.

Det startar totalt ca 60 herrar på tävlingen. Dagens rep semi är den första för Jacob och placeringsmässigt den bästa. Kvaldagen i Gangneung var också ett tillfälle då det var mycket nära mainevent för Jacob. Fabrice var i rep semi på båda sina distanser redan under världscup 1 i Calgary. Möjligheterna finns och det är nu bara tillfälligheter och lite tid som behövs innan ni ser dessa pigga och hungriga åkare i mainevent.

Resultat söndag:

Under söndagen tog det stopp för Jacke i första omgången. Det var bra fart i Jacke idag men han hade svårt att komma förbi och landade in på en 3e plats när 2 åkare gick vidare. En 42e plats på distansen.

Fabrice körde friskt i rep kvart på 1500m. Aktiv åkning ibörjan ifrån front, delar av ”packen” kom förbi och Fabrice svarar med en omkörning men blir blockerad och faller. Därmed fick Fabrice ”advancement” till nästa omgång. Det blev lottning i en tuff rep semi där en av sju åkare kvalar vidare till mainevent. Det blev en 5e plats för Fabbe som därmed kom på en 31e plats på distansen.

Pers, podium och pokal

Mirelle slog under dagens tävlingar pers fyra gånger på fem lopp idag och varje gång med en sekund. Plumpen var i D-finalen på 500 meter där ett jättepers var nära men ett fall på sista varvet grusade en bra tid och placering.

På 333 meter blev gick det desto bättre och det blev flera snygga omkörningar.

För Joline blev det dåliga banlottningar, dåliga starter, stökiga lopp och snygga omkörningar. Hon tog sig till A-final på helgens samtliga distanser. 

På 500 meter blev det en tredjeplats efter en dålig start. Joline hade massor med fart men lyckades inte ta sig förbi. Hon var nöjd med tredjeplatsen men tyckte att det nya personbästa på 57,3 kunde varit ett par tiondelar snabbare.

Det blev samma visa på 333 meter men där hann hon från sin ytterbana inte om konkurrenterna.

Sammanlagt ledde de tre finalplatserna till årets första podiumplacering och en fin pokal.

Tillbaka i Dresden

Joline och Mirelle tävlade i Dresden i februari och denna helgen är det dags igen.

Joline kvalade in till silvergruppen och där har det gått bra. 

Första distansen var 777 meter och efter ett nervöst heat som slutade i en andraplats tog vi en taktikgenomgång. Resultatet kom direkt och semifinalen vanns och det betydde final.

Finalen kördes över 1000 meter och motståndet var tre samkörda åkare från Rostock. Joline låg sist i starten men tog sig upp genom fältet och var uppe i ledningen ett par gånger innan hon satte in stöten med tre varv kvar. En av Rostockåkarna orkade hänga på och tog sig om, men en glad andraplats blev det. Tiden på 2:00:514 är pers med massor av sekunder.

Mirelle hade det tuffare i sin bronsgrupp där åkarna var 1-3 år äldre än henne. Hon fick göra debut på 777 meter och försökte hänga på de äldre åkarna. Tyvärr blev det fall i båda de första loppen och en D-final.

I finalen blev det en dålig start och låg länge femma. Efter ett par varv började hon ta in och körde om åkarna en efter en. På sista varvet var hon på väg om tvåan som då föll och drog med sig Mirre. Alla åkarna körde om och det blev en sistaplats med stor mersmak på distansen. 

I morgon kör båda tjejerna 500 och 333 meter. 500 började redan idag med att Joline enkelt vann sitt heat från ytterbanan som syns i bilden.

Dresden dag 2

Båda åkarna körde återigen 500m. Mirelle putsade gårdagens tid med några hundradelar och slutade på en sammanlagd 15:e plats.

Joline fick en dålig start men tog sig upp på kvalplats i sitt heat när hon tyvärr trillade. Efter det blev det bara ytterbanor och åkare framför som trillade i resten av loppen. Det blev därför varken rekord eller finalpoäng. Hon föll från femte till sjätte plats i sammandraget men var ändå väldigt nöjd efter att ha varit rankad som nummer tretton inför tävlingen.

Nya vänner blev det också och de bestämde att de skulle träffas igen på tävlingen i München. Alla längtar till dess!

Dresden

image

Det blev till slut en väldigt liten trupp som åkte på Regiotävlingen i Dresden.  Totalt i tävlingen var det 120 tyskar och två svenskar som deltog. Joline blev rankad att åka i silvergruppen och Mirelle i bronsgruppen.

Första dagen körde Joline 500 och 777 meter. Det blev totalt sex lopp och lika många gånger slog hon nytt personbästa. Det blev vinst i B-finalen på 500m på tiden 1:00,216. På 777m blev det en femteplats i A-finalen på 1:33,061. I morgon blir det 500m igen och då är siktet inställt på att komma under minuten.

Mirelles försökte köra kurvskär genom varje kurva och det lyckades hon bra med. På 500m lyckades hon dessutom slå personbästa med tiden 1:29,595.

Mirelles mål är att under söndagen åka lika fort igen på 500 och skaffa sig ännu fler tyska kompisar.

Luciatävling på måndag

Under den ordinarie tiden på måndag kommer vi att köra den årliga luciatävlingen. Vi ber er alla komma i god tid och att även föräldrar tar med sina skridskor. Alla har chansen att vinna det prestigefyllda Luciapriset.

Herbert – Rostock 10 – 0

IMG_20151122_130244

Summeringen av helgen måste börjas med att nämna Herbert. Han gjorde sin första internationella tävling och han gjorde det genom att vinna alla lopp han ställde upp i. Han vann alla individuella lopp han ställde upp i och stafetten tillsammans med Viktor, Thea och Fanny. Efter att ha legat tvåa de inledande varven i sitt första heat körde han om och såg efter det inte ryggen på någon motståndare på hela helgen. Totalt blev det tio lopp under helgen och seger på 500, 222 och 333m. Redan efter en dags åkning var han hur rutinerad som helst på hur man presenterar åkare inför en A-final.

Viktor, Thea och Joline körde tillsammans i den högdramatiska silverklassen. De började alla lite trevande i sina inledande lopp på 777m och var alla precis utanför den grupp som gick vidare. Efter det visste de hur de skulle åka och tog en trippel i C-finalen. På 333m kom de första finalpoängen för först Joline och sedan Viktor strax bakom.

Helgens mest överraskande åkning kom på söndagens 500m, där Viktor med grymma starter och offensiv åkning slutade tvåa. Med tanke på att han inte var kvalificerad för klassen och fick en plats först efter återbud av andra åkare var det inget vi räknat med. Personbästat putsades med hela 6 sekunder.

Joline och Thea laddade också för något stort men båda föll i sina två första lopp. Den lilla skillnaden var att Thea som haft lite stolpe ut nu blev uppflyttad varje gång medan Joline kom allt längre ned i listan. Joline slutade fint med ett nytt personbästa i D-finalen och Thea blev femma i A-finalen.

Alla tre var så jämna att alla slog alla i inbördes möten under helgen. Efter helgens alla personbästa skiljer exempelvis nu bara 8 hundradelar mellan dem på 333m.

Fanny var vår enda representant i guldklassen och hon körde riktigt bra under första dagen. Det blev personbästa på 1000m med 5 sekunder och efter det blev det även en liten putsning på 333m. Lite ovana vid de trånga heaten med de rutinerade tyskarna gjorde, trots sina personbästan, att hon inte fick ut allt hon kunde. Tyvärr fick tävlingen avslutas efter en dag då hon vaknade upp genomförkyld på söndag morgon.

Mirelle och Vincent var tävlingarnas yngsta deltagare och fick kämpa mot åkare som var upp till fem år äldre. De kämpade hårt och Mirelle tog exempelvis starten före en åkare som var fyra år äldre än henne. Vincent pulveriserade sitt personbästa på 333m från september med 14 sekunder. Vincent körde dessutom så fort att han bröt sin skena under första dagens åkning. Skärvorna från skenan blir tillsammans med den välförtjänta medaljen bra minnen från den internationella debuten.